Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kapr nejen na Vánoce do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv

Kapr nejen na Vánoce

Vydáno: 25.3.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 24.3.2009.
Rybáři už loví kapry na velikonoční stůl, tedy spíše na předvelikonoční. A proč? No přece v postě, který sice dnešní sekularizované společnosti nic moc neříká, je čas na nějaké postní jídlo. A tím je již tradičně ryba, a v našich končinách především kapr.
 
Podle rybářů se kaprů kromě Vánoc nejvíce prodá právě v období velikonočním. Dnes zřejmě ti, co si na jaře koupí kapra, nepomyslí na to, že jde o postní jídlo, spíš argumentují dobrými dietetickými vlastnostmi rybího masa, nebo si vzpomenou na tradici.
 
Nicméně původ obliby kaprů je ve středověku, kdy byli kapři chováni v klášterních rybnících, jako zdroj postního jídla. Posléze se chovy kaprů rozšířily do panských a městských rybníků, a později i do zakládaných rybníků obecních.
 
Však zejména v jarním období člověk potřebuje lehce stravitelné živočišné bílkoviny, které jsou s to zabezpečit organismu dostatek energie do nadcházející aktivní části roku. A v rybím mase je právě dostatek tolik potřebných nenasycených omega-3 mastných kyselin, které jsou ideální prevencí před ischemickými chorobami, tj. i před infarktem. Podle současných výzkumů jsou i ideální prevencí před rakovinou, jak vyplývá i z výzkumů kanadských vědců (viz kniha Výživou proti rakovině).
 
Kapří maso má své místo v jídelníčku těch, kdo dbají na zdravou výživu.
 
Po jarních výlovech plůdku, který se využívá k dalšímu chovu, nyní na jaře probíhají i výlovy tržních ryb, aby jich byl na předvelikonočním trhu dostatek. Podle prvních informací z výlovů jsou tržní kapři po zdravotní stránce v pořádku a jistě předvelikonoční stůl obohatí.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021