Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kamut – alternativa pro alergiky do kategorie

Ekologické zemědělství - Archiv > Ekologické zemědělství - Archiv> Zemědělství - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv
Archiv - Biopotraviny > Výživa - Archiv> Výživa - Archiv> Archiv - Biopotraviny> Potravinářství - Archiv> Výživa - Archiv

Kamut – alternativa pro alergiky

Vydáno: 3.12.2008
Tisk článku
O prastaré původní obilovině, s jejímž moderním pěstováním se započalo v 80. letech 20. století.
Kamut neboli pšenice khorasan /Triticum turgidum turanicum) je prapůvodní druh pšenice, který na rozdíl od jiných druhů obilí neprošel procesem hybridace či genetických úprav. Díky tomu, že pěstování nebylo dotčeno moderními zemědělskými postupy, zachoval si kamut původní vlastnosti a vysoký obsah živin.
 
Přednosti kamutu:
 
-          Je pěstován výhradně v podmínkách certifikovaného ekologického zemědělství, je vždy ve kvalitě BIO.
-          Není kontaminovaný jakýmkoli typem moderní pšenice, je bez obsahu GMO.
-          Farmáři dostávají za své obilí spravedlivou cenu.
-          Obsahuje o 20 až 40 % bílkovin více než běžná pšenice.
-          Má mimořádně vysoký obsah selenu (400 – 1000 µg/kg), což je mnohem více než u běžných druhů obilovin.
-          Má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, zinku a hořčíku.
 
Výzkum International Food Allergy Associatin ukázal na skutečnost, že lidé trpící alergií na pšenici (nezaměnovat s intolerancí lepku), nevykazují alergii na kamut. Kamutové pečivo se může proto stát výbornou alternativou pekárenských výrobků, k jejichž přípravě se používá běžná pšenice.
 
S prvním kamutovým biopečivem přišel na český trh Country Life. Je vyrobeno výhradně z celozrnné kamutové bio mouky, mleté na kamenném mlýně. Neobsahuje cukr, mléko a vejce. Kamutové pečivo vyniká zlatavou barvou a jemnou lehce nasládlou chutí s vůní ořechů. V nabídce společnosti je v současné době Neomův cibulový bochánek, koláček datlový, kamutová kanoe a kamutové sušenky. Lze si zakoupit také kamutové těstoviny Ježek, kamutové zrno a mouka mletá a kamutový sirup.
 
Další zajímavosti o kamutu, což znamená ve staroegyptštině pšenice:
 
-          Zrna kamutu byla nalezena v roce 1949 v hrobce v egyptském Dashare, do Egypta měl být kamut dovezen ve starověku Římany.
-          Stopy kamutu vedou až k Noemově arše – turečtí zemědělci tuto plodinu, kterou nazývají obilím prorokovým (Noemovým), znají a pěstuji ji.
-          S moderním pěstováním se započalo opět v 80. letech minulého století, kdy byla uvedena na trh pod značkou Kamut®.
-          Tato registrovaná značka chrání pěstování a distribuci kamutu proti zneužití a případnému křížení s jinými druhy obilí.
 
Zdroj: Bio obchod, říjen 2008
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021