Bezpečnost potravin

Kamut – alternativa pro alergiky

Vydáno: 3. 12. 2008
Autor:

O prastaré původní obilovině, s jejímž moderním pěstováním se započalo v 80. letech 20. století.

Kamut neboli pšenice khorasan /Triticum turgidum turanicum) je prapůvodní druh pšenice, který na rozdíl od jiných druhů obilí neprošel procesem hybridace či genetických úprav. Díky tomu, že pěstování nebylo dotčeno moderními zemědělskými postupy, zachoval si kamut původní vlastnosti a vysoký obsah živin.
 
Přednosti kamutu:
 
          Je pěstován výhradně v podmínkách certifikovaného ekologického zemědělství, je vždy ve kvalitě BIO.
          Není kontaminovaný jakýmkoli typem moderní pšenice, je bez obsahu GMO.
          Farmáři dostávají za své obilí spravedlivou cenu.
          Obsahuje o 20 až 40 % bílkovin více než běžná pšenice.
          Má mimořádně vysoký obsah selenu (400 – 1000 µg/kg), což je mnohem více než u běžných druhů obilovin.
          Má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, zinku a hořčíku.
 
Výzkum International Food Allergy Associatin ukázal na skutečnost, že lidé trpící alergií na pšenici (nezaměnovat s intolerancí lepku), nevykazují alergii na kamut. Kamutové pečivo se může proto stát výbornou alternativou pekárenských výrobků, k jejichž přípravě se používá běžná pšenice.
 
S prvním kamutovým biopečivem přišel na český trh Country Life. Je vyrobeno výhradně z celozrnné kamutové bio mouky, mleté na kamenném mlýně. Neobsahuje cukr, mléko a vejce. Kamutové pečivo vyniká zlatavou barvou a jemnou lehce nasládlou chutí s vůní ořechů. V nabídce společnosti je v současné době Neomův cibulový bochánek, koláček datlový, kamutová kanoe a kamutové sušenky. Lze si zakoupit také kamutové těstoviny Ježek, kamutové zrno a mouka mletá a kamutový sirup.
 
Další zajímavosti o kamutu, což znamená ve staroegyptštině pšenice:
 
          Zrna kamutu byla nalezena v roce 1949 v hrobce v egyptském Dashare, do Egypta měl být kamut dovezen ve starověku Římany.
          Stopy kamutu vedou až k Noemově arše – turečtí zemědělci tuto plodinu, kterou nazývají obilím prorokovým (Noemovým), znají a pěstuji ji.
          S moderním pěstováním se započalo opět v 80. letech minulého století, kdy byla uvedena na trh pod značkou Kamut®.
          Tato registrovaná značka chrání pěstování a distribuci kamutu proti zneužití a případnému křížení s jinými druhy obilí.
 
Zdroj: Bio obchod, říjen 2008