Bezpečnost potravin

Kakaový extrakt účinnější proti zubnímu kazu než fluorid

Vydáno: 24. 5. 2007
Autor: pospisilova

Podle nejnovějšího výzkumu obsahuje kakaový prášek látku, která je v boji proti zubnímu kazu a k ochraně dentálního zdraví účinnější než fluorid.

Podle nejnovějšího výzkumu prováděného na americké Tulane University může „tabulka čokolády denně odvrátit nutnost návštěvy zubního lékaře“. Pracovníci jmenované univerzity totiž zjistili, že kakaový prášek obsahuje látku, která je v boji proti zubnímu kazu a ochraně dentálního zdraví účinnější než fluorid. Jedná se o bílý krystalický prášek, který se běžně nachází v čokoládě. Jeho chemické složení je podobné složení kofeinu, a prováděné testy prokázaly, že zpevňuje zubní sklovinu. Pracovníci univerzity porovnávali látku získanou z kakaa s fluoridem na základě zkoušek prováděných na humánní zubní sklovině. Výsledky byly použity při vývoji zubní pasty s obsahem kakaa. Nová zubní pasta by se mohla objevit v prodeji během několika málo let. Kakao se vzhledem ke svým zdravotním účinkům, potvrzeným rozsáhlými výzkumy, používá jako funkční ingredience v řadě výrobků. Polyfenoly a flavanoly, účinné antioxidanty obsažené v kakaových bobech, jsou spojovány se snižováním rizika srdečních onemocnění, diabetu a snižováním krevního tlaku. Výzkumníci z Harvard Medical School dokonce naznačují, že epikatechin, flavanol z kakaa, je možno klasifikovat jako vitamin. Kakao se stává stále významnější ingrediencí i mimo potravinářský sektor. Získává oblibu jako komponenta v řadě kosmetických výrobků a nyní díky nejnovějšímu výzkumu i jako složka zubních past.