Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Kakaový extrakt účinnější proti zubnímu kazu než fluorid do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Kakaový extrakt účinnější proti zubnímu kazu než fluorid

Vydáno: 24.5.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Podle nejnovějšího výzkumu obsahuje kakaový prášek látku, která je v boji proti zubnímu kazu a k ochraně dentálního zdraví účinnější než fluorid.
Podle nejnovějšího výzkumu prováděného na americké Tulane University může „tabulka čokolády denně odvrátit nutnost návštěvy zubního lékaře“. Pracovníci jmenované univerzity totiž zjistili, že kakaový prášek obsahuje látku, která je v boji proti zubnímu kazu a ochraně dentálního zdraví účinnější než fluorid. Jedná se o bílý krystalický prášek, který se běžně nachází v čokoládě. Jeho chemické složení je podobné složení kofeinu, a prováděné testy prokázaly, že zpevňuje zubní sklovinu. Pracovníci univerzity porovnávali látku získanou z kakaa s fluoridem na základě zkoušek prováděných na humánní zubní sklovině. Výsledky byly použity při vývoji zubní pasty s obsahem kakaa. Nová zubní pasta by se mohla objevit v prodeji během několika málo let. Kakao se vzhledem ke svým zdravotním účinkům, potvrzeným rozsáhlými výzkumy, používá jako funkční ingredience v řadě výrobků. Polyfenoly a flavanoly, účinné antioxidanty obsažené v kakaových bobech, jsou spojovány se snižováním rizika srdečních onemocnění, diabetu a snižováním krevního tlaku. Výzkumníci z Harvard Medical School dokonce naznačují, že epikatechin, flavanol z kakaa, je možno klasifikovat jako vitamin. Kakao se stává stále významnější ingrediencí i mimo potravinářský sektor. Získává oblibu jako komponenta v řadě kosmetických výrobků a nyní díky nejnovějšímu výzkumu i jako složka zubních past.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=76664-polyphenols-flavanols-cocoa   
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018