Bezpečnost potravin

Kadeřavé prase mangalica přichází do módy

Vydáno: 3. 7. 2009
Autor:

Mramorované maso maďarského plemene mangalica si získává stále více příznivců.

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/forejtova/mangalica.jpg]Poptávka po mase těžkých maďarských kadeřavých prasat plemene mangalica stoupá. Ve Spojených státech a ve Španělsku se zvyšuje zájem zákazníků po tomto druhu vepřového masa především v restauracích. Důvodem je podle jejich názoru lepší chuť jídel připravených z masa tohoto maďarského plemene prasat, kterou je způsobena výrazným mramorováním. Také salámy a uzeniny vyrobené z tohoto tučného masa se na zvýšení poptávky podílejí.
 
Maso prasat plemene mangalica ve Spojených státech pochází převážně z jediné farmy, která sídlí ve státě Washington a nese název Wooly Pigs („vlněná prasata“). Tato farma prodává maso a plemenná zvířata po celém území USA. Díky vynikající chuti je tento druh vepřového masa velmi dobře prodejný, v dubnu se jeho cena pohybovala na hranici 19,40 EUR/kg.  
 
Také v Dánsku se na chov tohoto maďarského masného plemene zaměřili. V rámci jednoho projektu prověřovali odborníci z univerzity v Aarhusu zda je maso tohoto plemene vhodné jako přísada k obvyklému dánskému vepřovému masu. Maso plemene mangalica se vyznačuje lehkou ořechovou příchutí. Nyní vědci pracují na tom, jak tuto přednost co nejefektivněji využít.
 
Problémem je ale u tohoto extenzivního plemene nízký počet mláďat v jednom vrhu. Průměrná velikost vrhu se pohybuje jen mezi pěti až osmi živě narozenými selaty. Kromě toho je u tohoto plemene výrazně horší konverze krmiva do dosažení finální hmotnosti 140 kg v porovnání s běžnými hybridními prasaty.                             
 
Wollschweine kommen in Mode
DLG-Mitteilungen, 2009, č. 6, s. 10