Bezpečnost potravin

K tiskové zprávě z 31.1. „O důvodech k nepropuštění potravin“ – upřesnění

Vydáno: 1. 2. 2013
Autor: SVS ČR

Upřesnění tiskové zprávy SVS ČR.

Špatné označení výrobků: v Pardubicích 115 kg zmrzlé krájené uzeniny v přepravkách a pytlích bez jakéhokoli označení (zlikvidováno); ve Zlínském kraji (Podolí) špatně označeno 19 008 kg thajských kuřecích prsních řízků od slovenského dodavatele, 8 415 kg zmraženého zvěřinového ořezu z Belgie, 13 097 kg zmraženého polského hovězího (likvidace); v Praze bylo zjištěno neoprávněné použití identifikační značky u 3 kg masných odřezků (vyřazeno z oběhu);

Zde by bylo dobré upřesnit, že v případě Zlínského kraje se ve skutečnosti likvidace týkala zhruba 30 kg prošlého hovězího masa. U ostatního množství šlo o nedostatky ve značení, popřípadě o neohlášení zásilky předem.

Tedy přesněji:
Kuřecí řízky, země původu Thajsko, v původním dokladu chybí označení jakosti A
Zvěřinový ořez z Belgie, nebyla nahlášena zásilka (nebyl po době trvanlivosti, 12/2014)
13 097 kg nebylo hovězí, ale o kuřecí maso z Polska, kde opět nebylo označení jakosti na etiketě výrobku (v průvodních dokladech bylo).

Josef Duben

Zdroj: SVS ČR