Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Jsou krabí tyčinky skutečně z kraba? do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Jsou krabí tyčinky skutečně z kraba?

Vydáno: 6.5.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Surimi krabí tyčinky se vyrábí z rybího masa. Správné označování výrobků.

Tak zvané „krabí tyčinky“ se již ustálily na našem trhu a staly se součástí českého jídelníčku. Stále se však najdou spotřebitelé, kteří se domnívají, že tyto tyčinky jsou vyrobeny z krabího masa. Ve skutečnosti však jde o surimi. Co se skrývá za tímto tajemným slovem? Ne náhodou slovo surimi pochází z japonštiny, v Asii surimi totiž patří mezi tradiční pokrmy či suroviny. Teprve ve 20. století se surimi rozšířilo do Evropy a Ameriky. Nejčastěji se vyrábí z masa tresky pestré a štikozubce obecného, někdy se používá i maso mořských štik či mořských úhořů. Důležité je, aby maso bylo libové, tučné není na výrobu surimi vhodné.    
Maso získané z vykuchaných ryb zbavených hlav, ocasů, ploutví, kůže, šupin i veškerých kostí se nejprve namele, vyluhuje a pak se vysuší, aby se zbavilo zbytečné vody. Vznikne tak bílá pasta, která je velmi tvárná a lze ji upravit do jakékoliv formy. Tato hmota se zpravidla zamrazí, a aby vlivem nízké teploty neztratila svou gelovitost, přidává se do ní sacharóza nebo sorbitol. Požadovaná konzistence a pevnost se také udržuje přidáním bramborového škrobu, vaječného bílku či oleje. Mražené surimi pak lze v několikakilových baleních snadno převážet ke zpracovateli, který mu určí finální podobu. U konečného výrobce se z hmoty vyrobí tenké a hladké pláty, které se dále nařezávají na malé proužky, jež se pak ve svazcích formují do požadovaného tvaru. 
Zatímco v Asii je surimi plnohodnotnou potravinou, z níž se dělají rybí koule, plní se jí zelenina nebo se používá na výrobu japonské speciality kamaboko, v Evropě a Americe se ze surimi hmoty vyrábějí imitace mořských korýšů a měkkýšů – krabů, krevet, humřích ocasů apod. K dokonalému napodobení vzhledu i chuti těchto živočichů slouží nejrůznější barviva a aromatizující látky přírodního nebo i umělého původu (př. krevetové aroma, krabí aroma). Výsledné produkty se ještě povaří v páře a poté se již balí do spotřebitelských balení.  
Kvůli vysokým cenám masa z živočichů, které se surimi snaží napodobovat, získávají tyto výrobky na popularitě. V USA je již k dostání surimi lančmít, surimi šunka nebo surimi burger, u nás se s ním zatím setkáme v podobě „krabích tyčinek“, „krabích salátů“, imitací krevet či dokonce obalovaných „krevet“.  Výrobky ze surimi by však měly být označeny tak, aby nemohlo dojít k záměně s potravinou, kterou napodobují. Vhodné jsou názvy typu Surimi a lá krab, Surimi a lá krevety, Surimi s krevetovou příchutí či Surimi krabí tyčinky – imitace. V tomto duchu by měly být nadepsány i regálové štítky přímo v obchodech. Není možné, aby lahůdkový salát ze surimi imitací krevet byl na regále označen jako krevetový salát. 
(Zpracovala Mgr. Martina Šmídtová - tisková mluvčí SZPI)

Zdroj: www.szpi.cz
 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021