.jpg.jpg)
Hodnotitelská komise, která se tentokrát sešla v jihomoravské metropoli, měla opět nelehký úkol. Z celkově přihlášených 169 výrobků od 46 místních výrobců mohla vybrat v každé z devíti kategorií pouze jeden vítězný produkt, který získá na další čtyři roky ocenění Regionální potravina. Obsazeny byly všechny kategorie, přičemž nejvíce zastoupenou byla kategorie alkoholické a nealkoholické nápoje.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované
|
Uzený špek z boků Bedřich Vlach
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
Paštika Švestková s Rumem a tymiánem e-jídlo.cz, s. r. o.
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
Kozí sýr přírodní dlouho zrající Markéta Palánová
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
Kozí mléko "SEDLÁK" Eva Sedláková
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
Koláč ze skanzenu Martina Harnošová
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
Větrník JK CUKRÁRNA s.r.o.
|
7.
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)
|
Tuřanská zelná šťáva AGRO Brno - Tuřany, a.s.
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
Znojemské kdoule extra džem Ing. Zuzana Boudová
|
9.
|
Ostatní
|
Bramborové lokše s makovopovidlovou náplní Pekařství Křižák s.r.o.
|
„Příprava, hodnocení a výsledky letošního ročníku soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje jsou důkazem toho, že i problémy s pandemií covid-19 se v podstatě nedotkly činnosti zemědělského a potravinářského sektoru, protože činnost pracovníků musí být realizována v souladu s požadavky (agrotechnické termíny, denní režim hospodářských zvířat, technologické postupy v návaznosti na čas atd.) tak, že výsledný produkt – potravina splňuje všechna stanovená kritéria. Za to, že se to všem pracovníkům v této oblasti lidské činnosti podařilo, je jim potřeba poděkovat a vážit si jejich práce. Netrpěli porosty, zvířata a nakonec ani spotřebitelé.“ říká regionální koordinátor Ing. Jaromír Musil, Ph.D z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v kraji koordinuje.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF