Bezpečnost potravin

Ještě březen ve znamení koňského masa

Vydáno: 8. 3. 2013
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 8. 3. 2013.

Bude zajímavé, jak skončí pátrání na evropské úrovni po místě falšování hovězího masa koňským. Kde se stala „chyba“? Zjistí se to vůbec? Evropská Komise věnuje této kauze mimořádnou pozornost, a to je dobrý signál pro zákazníky, ale i varování pro podvodníky.
V únoru odebrali inspektoři krajských veterinárních správ, na pokyn Státní veterinární správy v souladu se stanoviskem Ministerstva zemědělství, 61 vzorků k vyšetření. Koňská DNA byla prokázána dvakrát v lasagních bolognese od výrobce z Lucemburska (odebráno na Vysočině a v Moravskoslezském kraji), dvakrát v hovězím burgeru předsmaženém od polského výrobce (odebráno v Moravskoslezském kraji) a jednou v kuličkách z hovězího a vepřového masa, vyrobeno ve Švédsku (odebráno v Moravskoslezském kraji).
Zajímavé je, že v burgeru a kuličkách bylo zřejmě 60 – 90 % koňského masa. Uvést přesnější hodnotu je velmi diskutabilní, neboť laboratorní vyšetření musí vzít v potaz metodu zpracování, pozměnění DNA při tepelném zpracování výrobku a celou řadu dalších faktorů.
V březnu bylo ve všech členských zemích na pokyn Komise zahájeno plošné vyšetřování různých výrobků na přítomnost koňské DNA podle jednotné metodiky, přičemž pro ČR bylo stanoveno nejméně 100 vzorků. Do dnešního dne veterinární inspektoři již odebrali 39 vzorků a dnes u další šarže lasagne bolognese (č. 5817) od lucemburského výrobce prokázali ve Státním veterinárním ústavu v Praze přítomnost koňské DNA. V rámci této Komisí vyhlášené a i financované akce máme v ČR odebrat 5 vzorků koňského masa na přítomnost reziduí zakázaného léku fenylbutazonu. Zatím jsme odebrali 4 vzorky, které jsou nyní podrobovány analýze.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj: SVS ČR