Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Jedlá fólie zvyšuje antioxidační aktivitu vitaminu C do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Jedlá fólie zvyšuje antioxidační aktivitu vitaminu C

Vydáno: 23.6.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Antioxidační aktivitu vitaminu C je možno zvýšit inkorporací substance do gellanové fólie.
Studie španělských výzkumníků z Universidad de Buenos Aires, zveřejněná v časopisu Food Research International ukázala, že antioxidační aktivitu vitaminu C je možno zvýšit inkorporací substance do gellanové fólie. Tímto způsobem se redukuje neenzymové hnědnutí (NEB) vitaminu C a optimalizuje se jeho stabilita. Jedlá fólie na bázi gellanového polymeru byla poprvé použita jako nosič kyseliny askorbové v potravinářských antioxidantech a fóliích s nutričními účinky, kdy se zjistilo, že kyselina askorbová zůstává po odstranění fólie 100% zachována. Gellan je lineární heteropolysacharid složený z opakujících se tetrasacharidových jednotek, obsahujících β-D-glukosu, L-glycerát,   kyselinu D-glukuronovou a a-L-rhamnosu, produkovaný bakterií Pseudomonas elodea. Gellan se běžně používá v recepturách různých potravin vzhledem k vykazované teplotní stabilitě a relativně značné rezistenci vůči kyselému prostředí. Navíc je gellan velmi účinný gelotvorný prostředek poskytující vysoce průzračné, třpytivé gely. V rámci výzkumu byly připraveny fólie rozpouštěním gellanu (1 %, fa CP Kelco) ve vodě. Jako plastifikátor byl přidáván glycerol. Retence vitaminu C byla testována při různé hladině vlhkosti (33,3, 54,7 resp. 75,2 %). Bylo konstatováno, že výchozí retence vitaminu C byla 100 %, přičemž poločas životnosti se snižoval se zvyšující se vlhkostí, a to následovně –  na 36 resp. 26 resp. 11 dní při sledované relativní vlhkosti 33,3 resp. 54,7 resp. 75,2 %. Přírodní potravinářská aditiva se stále častěji používají jako náhrady syntetických antioxidantů jako jsou butylhydroxyanisol (BHA) a butylhydroxytoluen (BHT) zpomalující oxidační kažení potravin. Podle zprávy společnosti Frost and Sullivan z roku 2003 trh se syntetickými antioxidanty klesá, zatímco přírodní antioxidanty typu bylinných extraktů, zejména z rozmarýnu, tokoferolů (vitamin E) a askorbátů (vitamin C) se těší stále větší oblibě.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=77436-antioxidant-gellan-edible-film 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018