Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Je třeba se obávat nanopotravin? do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Je třeba se obávat nanopotravin?

Vydáno: 23.5.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Britská společnost pro certifikaci bioproduktů varuje před používáním nanotechnologie k výrobě potravin a kosmetických přípravků.
Soil Association (britská organizace, která zajišťuje certifikaci bioproduktů) se stala první organizací na světě, která zakazuje používání nanomateriálů – částic o průměru menším než 100 nm – a to u všech produktů, které certifikuje.
Zákaz proti “této nebezpečné, potenciálně toxické technologii, která představuje vážnou novou hrozbu lidskému zdraví”, jak Soil Association označuje nanotechnologii, aplikuje na potraviny, kosmetické přípravky (včetně kosmeceutik) a textilní výrobky.
Je to postoj, který způsobuje určitý rozruch u dodavatelů přísad, např. u firem Danisco, Aarhus Karlshamn a Arla Foods, které investovaly velké prostředky do výzkumu nanotechnologie v souvislosti s lepší aplikací nutričních faktorů do potravin a doplňků stravy, k prodloužení údržnosti výrobků, zlepšení obalů aj.
Soil Association připouští, že nanotechnologie je v některých oblastech, zejména v medicíně a v průmyslu obnovitelných zdrojů energie prospěšná, její použití ve “zdravých” a kosmetických výrobcích však považuje za sporné.
“Z 9 miliard USD, které se ročně investují do nanotechnologie, připadlo hodně na vývoj kosmetických a zdravých výrobků. Mnoho dobře známých společností jako např. L’Oreal, Unilever, Boots a Lancome vyvíjejí a již zavádějí tyto super-jemné částice do svých výrobků a u žádného výrobku není požadováno, aby byl spotřebitel varován”, uvádí asociace. Podle asociace je zapotřebí další výzkum v oblasti nanotechnologie, který by demonstroval potenciálně škodlivé účinky nanotechnologie. Soil Association přirovnává produkty nanotechnologie k produktům geneticky modifikovaným, o kterých tvrdí, že komerční zájem na jejich produkci byl vyšší než zájem o ochranu lidského zdraví. Zamýšlí se také nad možnými důsledky z uvolňování nanočástic do životního prostředí.
Nehledě na tyto obavy popularita nanopotravin stále roste a podle německé firmy Helmut Kaiser Consultancy je v současné době na světovém trhu více než 600 nanopotravin.
 
Functional Ingredients 2008, č. 4, s. 10
 
Pozn.: Více informací o využití nanotechnologie v potravinářství.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021