Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Je šťáva „XanGo®“ potravinou nového typu? do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Je šťáva „XanGo®“ potravinou nového typu?

Vydáno: 8.8.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Štáva z asijskéko keře Garcinia mangostana obsahuje polyfenolické sloučeniny xanthony s antioxidačním účinkem.
Společnost XanGo, LLC, uvádí v řadě zemí (USA, Austálie aj.) na trh dřeňovou šťávu „XanGo® Juice“ z plodů keře Garcinia mangostana získávanou vlastním extrakčním procesem. Plody mangostana jsou po tisíciletí používány jako léčivý prostředek, přímá konzumace nebo výroba šťáv nebyla obvyklá. Z toho důvodu by uvádění na trh v EU mohlo být prohřeškem proti nařízení o potravinách nového typu. V podobné situaci byla před několika lety šťáva „noni“ z plodů Morinda citrifolia.
Mangostana je rostlina s velkými kožovitými listy a plody se silnou fialovou slupkou. Pod slupkou je dužnina, která vypadá jako bílá mandarinka – sestává z měsíčkovitých dílků a chutí připomíná ananas, broskve nebo i hodně zralé borůvky.

Šťáva se vyrábí z celých plodů včetně slupky, která je jinak nepoživatelná. Tím je však výrazně zvýšen obsah xanthonů, které jsou společností označovány za fytonutrienty příští generace a v přírodě se vyskytují jen výjimečně. Xanthon (xanthen-9-on nebo dibenzo-y-pyron) je heterocyklická sloučenina patřící mezi ketony i estery (se strukturou C6 - C1 - C6).

Redukčním produktem je rostlinné barvivo xanthen.
Šťáva má výrazné antioxidační vlastnosti, může příznivě ovlivňovat trávicí trakt, posilovat imunitní systém, neutralizovat volné radikály, podporovat chrupavky a vaziva a podporovat dýchací systém.
V některých zemích je její uvádění do oběhu přípustné, statut v Evropě bude teprve diskutován.
http://www.xango.com/learn/
http://www.freshmangosteen.com/
 
Další informace:
Mangostin: antioxidant z přírodních zdrojů
Struktura nejdůležitějších fenolických látek v rostlinách
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018