Bezpečnost potravin

Je nedostatek vápníku ve školních obědech opravdu pohroma pro zdraví dětí?

Vydáno: 30. 10. 2017
Autor: SZÚ, CZVP

Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ hodnotí příjem vápníku u dětí na 1. stupni ZŠ.

V minulých dnech se v médiích opakovaně objevila informace o problematice školních obědů. Mimo jiné sdělovala, že školní obědy pro děti na prvním stupni mají nedostatek vápníku. Informace vycházela z výsledků studie Státního zdravotního ústavu provedené ve školním roce 2015-16. Platná legislativa (vyhl. č. 107/2005 Sb.) mechanicky předepisuje jednotný měsíční průměrný podíl denní doporučené dávky (DDD) pro všechny živiny v obědě ve výši 35%. Je zřejmé, že zajištění bude pro některé živiny v obědě hodně obtížné. Do budoucna by se proto mělo pracovat spíše s reálným, dosažitelným % rozpětí podílu DDD. Předepsané % DDD pro vápník není naplněno, ale z hlediska zdraví rozhoduje logicky spíše celodenní dávka vápníku. Tak se podívejme, jak to pro tyto děti vypadá za celý den. Není to zase taková hrůza.

Celý příspěvek je k dispozici zde:

Ca_v_obedech.pdf Ca_v_obedech.pdf (368,10 KB, 27.10.2017)

J.Ruprich aj.
Brno, 27.10.2017

Zdroj: SZÚ

Foto: Shutterstock

 

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):