Jasně zabarvená zelenina zlepšuje zrak
Jasně žlutá a zelená zelenina obsahuje chemické látky, které mohou chránit zrak před makulární degenerací spojovanou se stářím (AMD).
Tradičně je za zeleninu zlepšující zrak považována mrkev, nyní se ukazuje, že vhodné pro oči jsou i hrášek, sladká kukuřice a brokolice. Bylo zjištěno, že jasně žlutá a zelená zelenina obsahuje chemické látky, které mohou chránit zrak před poškozením, ke kterému dochází v pozdějším věku. U žen starších 75 let, které konzumovaly dostatečné množství zeleniny jako je brokolice, hrášek, dýně a sladká kukuřice, se makulární degenerace spojovaná se stářím (AMD) vyskytovala mnohem méně, a to pravděpodobně proto, že tyto látky mohou pomáhat snižovat riziko ADM absorbováním modrého světla, které poškozuje sítnici. Rovněž mohou zabraňovat vzniku AMD posilováním očních membrán a odstraňováním molekul, které mohou poškozovat buňky. Více informací na adrese