Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Jak vyrobit terapeutické fágy na objednávku? do kategorie

Aktuality > Aktuality
Antimikrobiální rezistence

Jak vyrobit terapeutické fágy na objednávku?

Vydáno: 1.8.2022
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Doba antibiotik se podle všeho chýlí ke konci. Jednou ze slibných alternativ pro léčbu bakteriálních infekcí jsou bakteriofágy, tedy viry, které infikují bakterie. Nepřítel našeho nepřítele je naším přítelem. Fágy napadají specifické bakterie, což se nám velmi hodí. Tým německé techniky Technical University of Munich (TUM) nedávno vyvinul nový postup přípravy fágů pro léčbu, která je více efektivní a méně riziková.

Kredit: Neurobiological Engineering/TUM.Nová technologie, která je již v patentovém řízení, je založená na speciálním roztoku se živinami, v němž se fágy mohou reprodukovat. Tento roztok obsahuje extrakt z bakterií E. coli a přitom v něm nejsou žádné živé buňky. Tím se nový postup produkce fágů zásadně liší od dřívějších metod, které tradičně využívají buněčné kultury.

Při produkci fágů je nutné do roztoku týmu TUM přidat prakticky jedinou věc, genom s DNA vyráběného fága. Po vpíchnutí DNA do roztoku, který obsahuje molekulární komponenty a enzymy bakterie E. coli, se rychle poskádají fágové proteiny a během pár sekund vzniknou tisíce kopií dotyčného fága.

Jak potvrzuje vedoucí výzkumu Gil Westmeyer, tato metoda produkce fágů je nejen rychlá a efektivní, ale také velmi čistá. Tento proces vylučuje riziko kontaminace bakteriálními toxiny nebo jinými druhy fágů, což je jinak reálnou komplikací při produkci terapeutických fágů.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Viruses help combat antibiotic-resistant bacteria (phys.org)

 

Zdroj: Gate2Biotech

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021