Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Jak tymián a oregano vyrábějí látky s medicínskými účinky? do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Jak tymián a oregano vyrábějí látky s medicínskými účinky?

Vydáno: 28.12.2021
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Tymián a oregano, společně s dalšími podobnými rostlinami, obsahují látky, které mají medicínsky zajímavé účinky, včetně protinádorových. Kořenit s nimi jídlo ale nestačí k tomu, aby měly kýžený efekt v léčbě. Zásadní je objasnit jejich syntézu v rostlinách, abychom tyto látky mohli syntetizovat ve velkém.

Kredit: Purdue Agricultural Communications photo/Tom Campbell.Thymol, karvakrol, thymohydrochinon a další látky jsou součástí výsledné vůně tymiánu, oregana a dalších vonných rostlin čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Zároveň mají antibakteriální, protizánětlivé, antioxidační a další účinky prospěšné lidskému zdraví. V hledáčku odborníků je teď obzvláště thymohydrochinon, u něhož byly prokázány protinádorové účinky.

Natalia Dudareva z americké Purdue University a její kolegové nedávno učinili významný první krok k využití thymohydrochinonu v medicíně, když zmapovali jeho biosyntézu u zmíněných rostlin.

Jak uvádí Dudareva, zmíněné rostliny obsahují významné chemické látky. Jejich obsah v rostlinách je ale dost nízký, takže by bylo komplikované tyto látky získávat extrakcí z rostlin. Když prozkoumáme jejich biosyntézu, otevírá to dveře ke genetické úpravě rostlin kvůli zvýšení obsahu zájmových látek nebo k jejich syntéze ve velkém v bioreaktorech s využitím mikroorganismů. To následně umožní jejich využití v medicíně.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Plant scientists find recipe for anti-cancer compound in herbs (phys.org)

 

Zdroj: Gate2Biotech

Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021