Bezpečnost potravin

Jak smažit zdravěji

Vydáno: 28. 12. 2017
Autor: Fórum zdravé výživy

Informace Fóra zdravé výživy ke smažení a správnému výběru tuků.

 

 

 

 

 

Milujeme smažená jídla. Štědrovečerní obalovaný řízek nebo kapr jsou pouze jedním z příkladů. Jenže smažení není zrovna ideální pro naše zdraví. Existuje však cesta, jak si dopřát své oblíbené pochoutky a zároveň co nejvíc snížit negativní vlivy na náš organismus.

V čem vlastně spočívá to negativní působení? Například v tom, že smažení zvýší kalorickou hodnotu připravovaného jídla. Klidně ji i zdvojnásobí. Některé tuky obsahují navíc hodně nasycených mastných kyselin. Jejich přemíra škodí kardiovaskulárnímu systému.

Určité tuky obsahují i dost cholesterolu. Ten je nejrizikovější, když ho zoxidují vysoké teploty, které bývají u smažení časté. Někdy tuky obsahují i transmastné kyseliny. Ty jsou pro naše cévy ještě horší než nasycené mastné kyseliny.

Pokračování článku najdete na www.novinky.cz

Zdroj: Fórum zdravé výživy

Foto: Shutterstock