Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Jak se vyznat v tučných sýrech do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Jak se vyznat v tučných sýrech

Vydáno: 29.9.2008
Tisk článku
Autor: Mgr. Světluše Bodoková
Rady pro spotřebitele.
Tuk v sušině (t. v s.)
Udaná vysoká hodnota naznačuje, kolik procent tuku obsahuje sýr úplně zbavený vody. Hodnoty se udávají tímto způsobem, protože obsah sušiny je to jediné, co zůstává v sýru konstantní. Obsah vody, a tím i váha se časem snižují. Absolutní obsah tuku je naproti tomu vztažen k celkové váze sýru a je o hodně nižší než obsah tuku v sušině. Tvaroh s obsahem 40 % t. v s. má například jen 12 % tuku absolutního. Čtěte proto pozorně etikety. Často bývá vedle údaje o procentech tuku v sušině také údaj o tuku absolutním.
 
Stupně podle obsahu tuku
Pro zákazníky bývá skutečně matoucí, když je na balení uveden pouze stupeň tučnosti. Co si například představit pod slovem „plnotučný“? Není to tak složité, protože stupňů tučnosti existuje u sýrů jen 7. Vysokotučné sýry mají obsah tuku v sušině nad 60 %. Smetanové 50 – 60 %. Plnotučné 45 – 50 %. Tučné 40 – 45 %. Třičtvrtětučné 30 – 40 %. Polotučné 20 – 30 %. Odtučněné mají obsah tuku v sušině do 10 %.
 
Zjednodušený vzorec, jak zacházet s tukem
Za pomoci jednoduchého vzorce lze zhruba odhadnout, kolik tzv. absolutního tuku sýr skutečně obsahuje. 
 
1.    U čerstvého sýra vydělte údaj o tuku v s. třemi.
2.    U měkkého a krájeného sýra jako je camembert nebo eidam můžete obsah tuku vydělit dvěma.
3.    U tvrdých sýrů činí podíl absolutního tuku asi dvě třetiny z hodnoty tuku v sušině.
 
Pomoci může také tabulka:
 
Druh sýru      Obsah tuku v sušině    Absolutní obsah tuku
Brie                                50                            27,9
Camembert                     30                            13,5
Camembert                     60                            34
Eidam                             30                           16,2
Eidam                             45                           28,3
Ementál                          45                            31,2
Parmazán                       37                            25,8
Tvaroh                        odtučněný                       0,3
Tvaroh                            40                            11,4
 
 
Zdroj: SOS - novinky.spotrebitele.info/časopis Versicherung
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021