Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže! do kategorie

Aktuality > Aktuality

Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže!

Vydáno: 11.1.2019
Tisk článku
Autor: Akademie kvality
Státní zemědělský intervenční fond informuje spotřebitele o kvalitních potravinách na webových stránkách akademiekvality.cz.

V první řadě si musíme ujasnit, že jakost není tak úplně kvalita. Jakost je klasifikace do tříd či skupin, které obsahují podobné produkty, suroviny, předměty apod. Existují rozdíly mezi třídami, ale uvnitř tříd je vše stejné. Zjednodušeně řečeno – jakost je třídění kvality.

Možná jste si všimli, že na obalu drůbeže je uvedena i jakostní třída. Drůbež se dělí do dvou skupin – A a B. Třídění se provádí po vychlazení a probíhá subjektivně. Podle jednoduchých pravidel vám poradíme, na co se při výběru zaměřit. 
 

5 pravidel pro jakostní skupinu drůbeže A a B:

1. Čerstvá drůbež nesmí v žádném případě vykazovat jakékoliv známky po předchozím mražení. 

2. Drůbež musí být čistá, bez znečištění, bez zápachu, bez vyčnívajících kostí či viditelného poranění. 

3. V jakosti A musí mít dobrou stavbu těla a musí být plně zmasilá. 

4. Pro zařazení do jakosti A musí být prsa a stehna dobře vyvinutá. U kuřat je na prsou, hřbetu a horních stehnech tenká rovnoměrná vrstva podkožního tuku. Na závadu nejsou ani odstraněné konce křídel. 

5. Zmrazená nebo hluboce zmrazená drůbež třídy jakosti A nesmí vykazovat žádné stopy po spálení mrazem mimo těch, jež jsou nahodilé, malé a nenápadné a nejsou na prsou a stehnech.

 

Edukativní video o kuřecím mase:

 
Zdroj: akademiekvality.cz

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018