Bezpečnost potravin

Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže!

Vydáno: 11. 1. 2019
Autor: Akademie kvality

Státní zemědělský intervenční fond informuje spotřebitele o kvalitních potravinách na webových stránkách akademiekvality.cz.

V první řadě si musíme ujasnit, že jakost není tak úplně kvalita. Jakost je klasifikace do tříd či skupin, které obsahují podobné produkty, suroviny, předměty apod. Existují rozdíly mezi třídami, ale uvnitř tříd je vše stejné. Zjednodušeně řečeno – jakost je třídění kvality.

Možná jste si všimli, že na obalu drůbeže je uvedena i jakostní třída. Drůbež se dělí do dvou skupin – A a B. Třídění se provádí po vychlazení a probíhá subjektivně. Podle jednoduchých pravidel vám poradíme, na co se při výběru zaměřit. 
 

5 pravidel pro jakostní skupinu drůbeže A a B:

1. Čerstvá drůbež nesmí v žádném případě vykazovat jakékoliv známky po předchozím mražení. 

2. Drůbež musí být čistá, bez znečištění, bez zápachu, bez vyčnívajících kostí či viditelného poranění. 

3. V jakosti A musí mít dobrou stavbu těla a musí být plně zmasilá. 

4. Pro zařazení do jakosti A musí být prsa a stehna dobře vyvinutá. U kuřat je na prsou, hřbetu a horních stehnech tenká rovnoměrná vrstva podkožního tuku. Na závadu nejsou ani odstraněné konce křídel. 

5. Zmrazená nebo hluboce zmrazená drůbež třídy jakosti A nesmí vykazovat žádné stopy po spálení mrazem mimo těch, jež jsou nahodilé, malé a nenápadné a nejsou na prsou a stehnech.

 

Edukativní video o kuřecím mase:

 
Zdroj: akademiekvality.cz