Bezpečnost potravin

Jak konzumovat rostlinné steroly

Vydáno: 24. 5. 2006
Autor:

Podle nové studie Unilever má jogurt obohacený fytosterolem větší vliv na snížení cholesterolu, je-li konzumován společně s pevnou stravou.

Nová studie o zdravotním významu fytosterolů prováděná společností Unilever ukázala, že jogurt obohacený fytosterolem snižuje cholesterol lépe, pokud je konzumován společně s tuhým jídlem než, je-li konzumován jako zákusek v jinou dobu, a to bez ohledu na obsah tuku.

Čtyřtýdenní studie se zúčastnilo 181 osob s mírně zvýšenou hladinou cholesterolu. U osob, které pily obohacený jogurtový nápoj současně s jídlem, se cholesterol snížil o 10 % proti osobám konzumujícím placebo. U těch, kteří pili obohacený jogurtový nápoj mezi jídly, se celkový cholesterol snížil o 7,5 %. Množství tuku kolísající mezi 0,1 a 3 % nemělo na výsledek vliv.

LDL-cholesterol se u osob, které pily obohacený jogurtový nápoj v rámci jídla, snížil o 14 %, u osob, které jej pily mezi jídly, se snížil o 10 %.

Důvodem zřejmě je, že fytosterol působí ve větší míře, když je smíchán s pevnou stravou, a má tak v žaludku více času na promíchání s ostatním obsahem.

Podle údajů firmy Frost and Sullivan se na evropském trhu očekává až do r. 2010 roční růst fytosterolů nejméně o 15 %.

EU Food Law, 2006, č. 253, s. 11

 

Další informace:

Nové posuzování nezávadnosti fytosterolů  (EFSA)