Bezpečnost potravin

Intolerance laktózy

Vydáno: 12. 8. 2011
Autor: Ing. Dana Nehasilová

V rámci výzkumu veřejného mínění ve čtyřech městech spolkové republiky Severní Porýní-Vesfálsko deklarovalo 54 % respondentů, že trpí intolerancí mléčného cukru.

Je intolerance laktózy jen módním výstřelkem nebo opravdovým zdravotním problémem? Najít odpověď na tuto otázku si vytklo za cíl Zemské sdružení Milk (LV) Severního Porýní-Vestfálska.
54 % dotázaných spotřebitelů deklarovalo, že trpí intolerancí laktózy. Z tohoto důvodu 40 % z nich konzumuje mléko prosté mléčného cukru. Metabolické onemocnění se vyskytuje ve všech příjmových skupinách spotřebitelů, přičemž konzumaci mléka prostého mléčného cukru si mohou bez omezení dovolit jen lidé s vyššími příjmy.
Příčinou onemocnění je absence popř. nedostatečná produkce enzymu štěpícího mléčný cukr – laktázy. Přijatý mléčný cukr tak nemůže být rozštěpen na jednoduché cukry, což má za následek vznik celé řady klinických symptomů této poruchy (střevní koliky, průjmy, zvracení, ale i atopické ekzémy, nechutenství, pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha). Některé informační zdroje uvádějí, že touto poruchou trpí až přibližně 75 % obyvatelstva planety. Supermarkety a diskontní řetězce se snaží pro skupinu zákazníků trpící touto metabolickou poruchou stále rozšiřovat paletu výrobků, které neobsahují laktózu.
Náhodný výběr respondentů pro výzkum veřejného mínění formou dotazníků prováděli na objednávku LV studenti ve čtyřech německých městech – Mönchengladbachu, Krefeldu, Geldernu a Nettetalu. Studenti oslovovali pouze zákazníky supermarketů nabízejících plný sortiment potravin. Diskontní prodejny byly vyloučeny, aby byla zajištěna dostatečná reprezentativnost vyjádření spotřebitelů. Zohledněni byli také nepřítomní členové domácností zpovídaných respondentů.
 
Laktoseintoleranz eine Modeerscheinung?!
[2011-08-10], www.topagrar.com