Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Intolerance laktózy do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Intolerance laktózy

Vydáno: 12.8.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Dana Nehasilová
V rámci výzkumu veřejného mínění ve čtyřech městech spolkové republiky Severní Porýní-Vesfálsko deklarovalo 54 % respondentů, že trpí intolerancí mléčného cukru.
Je intolerance laktózy jen módním výstřelkem nebo opravdovým zdravotním problémem? Najít odpověď na tuto otázku si vytklo za cíl Zemské sdružení Milk (LV) Severního Porýní-Vestfálska.
54 % dotázaných spotřebitelů deklarovalo, že trpí intolerancí laktózy. Z tohoto důvodu 40 % z nich konzumuje mléko prosté mléčného cukru. Metabolické onemocnění se vyskytuje ve všech příjmových skupinách spotřebitelů, přičemž konzumaci mléka prostého mléčného cukru si mohou bez omezení dovolit jen lidé s vyššími příjmy.
Příčinou onemocnění je absence popř. nedostatečná produkce enzymu štěpícího mléčný cukr - laktázy. Přijatý mléčný cukr tak nemůže být rozštěpen na jednoduché cukry, což má za následek vznik celé řady klinických symptomů této poruchy (střevní koliky, průjmy, zvracení, ale i atopické ekzémy, nechutenství, pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha). Některé informační zdroje uvádějí, že touto poruchou trpí až přibližně 75 % obyvatelstva planety. Supermarkety a diskontní řetězce se snaží pro skupinu zákazníků trpící touto metabolickou poruchou stále rozšiřovat paletu výrobků, které neobsahují laktózu.
Náhodný výběr respondentů pro výzkum veřejného mínění formou dotazníků prováděli na objednávku LV studenti ve čtyřech německých městech – Mönchengladbachu, Krefeldu, Geldernu a Nettetalu. Studenti oslovovali pouze zákazníky supermarketů nabízejících plný sortiment potravin. Diskontní prodejny byly vyloučeny, aby byla zajištěna dostatečná reprezentativnost vyjádření spotřebitelů. Zohledněni byli také nepřítomní členové domácností zpovídaných respondentů.
 
Laktoseintoleranz eine Modeerscheinung?!
[2011-08-10], www.topagrar.com
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018