„Intense“ – první nekašovitá rajčata
Rajčata, která nezpůsobují vlhkost sendvičů.
[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/forejtova/intense raje.jpg]Rajčata „Intense“ jsou označována jako celosvětově první nekašovitá rajčata, která řeší problémy s mokrými sendviči a saláty.
SP Exports, největší australský dodavatel čerstvých, na poli rostoucích rajčat, oznámil, že rajčata „Intense“ byla selektivně šlechtěna podle požadavků konzumentů.
Australané byli dlouho nespokojeni, že rajčata způsobují „mokrost“ sendvičů. Vzhledem k tomu, že rajčata jsou jednou z nejpopulárnějších složek sendvičů, jejich vlastnostmi jsou ovlivněny milióny lidí každý den.
SP Exports se rozhodl nalézt řešení selektivním šlechtěním rajčat, odrůdy „Intense“, při udržení jejich tvaru a šťávy uvnitř rajčat tak, aby krájení rajčat bylo rychlé a snadné, bez špinění šťávou.
Rajčata „Intense“ mají stejné množství šťávy jako normální rajčata, ale šťáva zůstává uvězněna v každé buňce, což se projevuje tak, že z rajčat nevytéká žádná šťáva nebo kaše při krájení nebo zmáčknutí.
Testy ukázaly, že z normálních rajčat se vsakuje do chleba 20 % vlhkosti při přípravě sendvičů, zatímco rajčata „Intense“ ztrácí při krájení méně než 1 % vlhkosti, a pouze 3 % vlhkosti prosakují do chleba při přípravě sendvičů.
Odrůda rajčat se jmenuje „Intense“ podle jejich intenzivní červené barvy. Tato odrůda rajčat má také vyšší obsah protirakoviného antioxidantu lykopenu oproti normálním rajčatům.
Rajčata „Intense“ jsou komerčně dostupná od listopadu 2009.
Food Australia 62, 2010, č. 1,2, s. 12
Objednávka kopie článku
A-Z slovník: Lykopen