Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Inspekce odhalila případy falšování sudového vína nepovolenými syntetickými aromatickými látkami do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Inspekce odhalila případy falšování sudového vína nepovolenými syntetickými aromatickými látkami

Vydáno: 14.12.2017
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI ze dne 13. 12. 2017.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v minulých měsících tohoto roku namátkovou kontrolu sudových vín prodávaných převážně ve vinotékách, u které se zaměřila na analýzu obsahu nepovolených syntetických aromatických látek ve víně.

Inspektoři při odběru preferovali aromatické odrůdy, například Tramín, Pálava, Rulandské šedé, Moravský muškát, případně Muškát Ottonel nebo Sauvignon.

Z 20 odebraných vzorků sudových vín byla ve 4 případech zjištěna přítomnost nepovolených syntetických aromatických látek.

Laboratorní analýzy byly prováděny novou akreditovanou metodou pro stanovení tzv. gama-laktonů, která slouží k odhalování tohoto způsobu falšování, tedy přidávání umělých syntetických aromat do vín, jejichž přítomnost je v této potravině zakázána.

O zavedení a využívání této laboratorní metody informovala SZPI v tiskové zprávě ze dne 14. 7. 2017.

Výsledky kontroly bohužel potvrdily podezření z používání tohoto nepovoleného enologického postupu.

V cílených kontrolách s tímto zaměřením bude inspekce pokračovat i v budoucnu. S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.


Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal – referent mediální komunikace, tel.: + 420 542 426 613

Zdroj: SZPI


Foto: Shutterstock