Bezpečnost potravin

Inspekce nevpustila na trh 16 tun závadných paraořechů z Bolívie

Vydáno: 17. 6. 2014
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 17. 6. 2014.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila laboratorním rozborem více než sedminásobné překročení legislativně stanoveného limitu pro přítomnost aflatoxinů v zásilce paraořechů z Bolívie. Maximální přípustná koncentrace aflatoxinů v potravinách je 10 mikrogramů na kilogram (μg/kg), laboratorní rozbor potvrdil přítomnost v koncentraci 79,18 μg/kg.
Z důvodu porušení evropského nařízení 1881/2006 o maximální přípustné koncentraci kontaminujících látek v potravinách SZPI nevpustila celou zásilku 16 000 kg paraořechů do vnitřního trhu EU a spotřebitelé tak nebyli ohroženi. Inspekce odebrala vzorek potraviny v rámci zesílené kontroly potravin ze třetích zemí v celním prostoru ve spolupráci s Celním úřadem Praha.
Z došetřování vyplynulo, že dovozcem zboží je pražská společnost Diana company s.r.o., která jej odebrala od bolivijského exportéra, společnosti Sociedad Agricola Industrial Blacutt S.R.L.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj:  SZPI