Ingredience z kurkumy získala statut GRAS
Kurkuminoidy z kořenů kurkumy se vyznačují antioxidačním a protizánětlivým účinkem, pomáhají zvyšovat imunitu a chránit pojivovou tkáň před destruktivními enzymy. Výsledky studií ukazují na protirakovinný účinek.
Na požadavek společnosti Sabinsa (New York) byl antioxidačnímu prostředku – extraktu s 95 % kurkuminoidů – „Curcumin C3 Complex“ vyráběnému z hlíz kurkumy (Curcuma longa) udělen status GRAS. Tento extrakt lze přidávat do pečiva, mléčných výrobků, tuků, džemů, želatin, pudinků, nápojů, kořenících přípravků. Kurkumin a deriváty z něho (demetoxykurkumin a bisdemetoxykurkumin) označované jako kukuminoidy, které kromě antioxidační funkce pomáhají podporovat imunitu, působit protizánětlivě a chránit pojivovou tkáň před destruktivními enzymy. Řada studií ukazuje na slibný účinek proti rakovině řady orgánů. Na trhu je řada přípravků z kurkumy, ale uznání bezpečnosti úřadem FDA příznivě ovlivní prodejnost produktu.
Food Bussiness News, 5, 2009, č. 13, s. 64