Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek ILSI Europe: Funkční potraviny do kategorie

Publikace > Publikace> Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

ILSI Europe: Funkční potraviny

Vydáno: 13.5.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Publikace vydaná ILSI Europe v roce 2008. Obsahuje pracovní definici funkční potraviny platnou pro Evropu.
V rámci řady stručných monografií vydal ILSI Europe v roce 2008 další publikaci a sice věnovanou problematice tzv. “funkčních potravin” (viz příloha). Koncepce funkčních potravin vznikla v Japonsku. Cílem funkčních potravin bylo podporovat v dlouhodobém horizontu fyzické a duševní zdraví a pohodu člověka. Pro funkční potraviny byla vytvořena v japonské legislativě kategorie FOSHU (Foods for Specified Health Use, potraviny pro specifikované zdravotní účely). Aby se potravina mohla považovat za FOSHU, musí:
– vykazovat zdravotní nebo fyziologický účinek,
– mít formu běžné potraviny (není to tableta nebo kapsle),
– se konzumovat jako součást běžné stravy.
 
Ve druhé polovině 90. let minulého století financovala Evropská komise výzkumné aktivity, které se zaměřovaly na posouzení koncepce funkčních potravin. Do výzkumného projektu řešeného pod názvem FUFOSE (Functional Food Science in Europe) se zapojil velký počet evropských expertů na výživu a související obory a byla vytvořena zpráva, na které se dohodli všichni řešitelé projektu. Tato zpráva se začala široce využívat jako základ pro diskusi a další postup v oblasti funkčních potravin.
V rámci projektu FUFOSE byla vytvořena pracovní definice funkční potraviny. Funkční potravina je potravina, u které se “uspokojivě prokázalo, že vedle svých odpovídajících výživových účinků prospěšně ovlivňuje jednu nebo více požadovaných funkcí (target functions) v těle, a to buď zlepšením zdravotního stavu a pohody nebo snížením rizika onemocnění”. Podle této pracovní definice je “target function” biologická aktivita probíhající v těle, která je cílem pro intervenci z hlediska zachování nebo zlepšení zdraví a pohody nebo snížení rizika nemoci.

Z praktického hlediska může být funkční potravinou:
– přirozená, nemodifikovaná potravina;
– potravina, ve které byla prostřednictvím speciálních podmínek pěstování, šlechtění nebo biotechnologickými prostředky jedna ze složek zvýšena;
– potravina, ke které byla přidána složka poskytující prospěch;
– potravina, ze které byla technologickými nebo biotechnologickými prostředky odstraněna složka tak, že tato potravina poskytuje prospěch, který by jinak neměla;
– potravina, ve které byla určitá složka nahrazena jinou složkou s příznivými účinky;
– potravina, ve které byla k získání prospěchu určitá složka modifikována enzymovými, chemickými nebo technologickými prostředky;
– potravina, ve které byla modifikována biologická využitelnost určité složky;
– kombinace kteréhokoliv výše uvedeného případu.
 
Příloha: Functional Foods (pdf, 265 kB, 44 stran)
 
Zdroj: ILSI Europe
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021