Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Identifikace mikroorganismů dalšími způsoby vedle klasické mikrobiologie do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Identifikace mikroorganismů dalšími způsoby vedle klasické mikrobiologie

Vydáno: 6.9.2010
Tisk článku
Zdokonalené metody pro stanovení mikrobiální kontaminace v potravinách a jejich vzájemné porovnání.
Už desetiletí jsou s úspěchem využívány mikrobiologické analýzy ke kontrole potravinářských výrobků a nápojů. Při kontaminaci mikroorganismy je často možné ihned po zjištění choroboplodných zárodků stanovit závažnost poškození kvality výrobku a okamžitě použít vhodnou cílenou desinfekci. Běžně se daří původce mikrobiologických změn potravinářských výrobků kultivovat, poté následuje identifikace zárodků, kde se jedná, podle druhu metody, o frustrující činnosti vyžadující mnoho času, nebo o činnosti které mohou být málo průkazné. Tradiční postupy spočívají v biochemických testech, při kterých se provádí identifikace na základě druhově specifického růstu, látkové výměny a reakce vzorku. Následuje srovnání morfologie mikroorganismů bez použití přístrojů. Naproti tomu alternativní metody, jako polymerázová řetězová reakce (PCR) nebo hmotnostní spektrometrie (MS) poskytují vynikající výsledky.
Cílem prováděného hodnocení bylo posouzení, kdy je jaká metoda vhodná a proč. Byla porovnávána doba nárůstu mikroorganismu, čas potřebný pro analýzu, doba, po které leze stanovit výsledek, vybuzení původce mikrobiální nákazy, nutný materiál pro testy, požadavek na školený odborný personál a investiční náklady na jednotlivé způsoby stanovení přítomnosti mikroorganismů.
 
BRAUWELT, 2010, 150, č. 31-32, s. 946-947
Identifizierung von Mikroorganismen jenseits der Klassichen Mikrobiologie
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021