Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek I vícesložkové potraviny mohou přispívat k doporučenému příjmu zeleniny a ovoce do kategorie

Označování potravin > Označování potravin
Aktuality > Aktuality

I vícesložkové potraviny mohou přispívat k doporučenému příjmu zeleniny a ovoce

Vydáno: 23.8.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Pro srozumitelné označení podílu zeleninové složky v potravině bylo v rámci činnosti IDG (Institut potravinářského obchodu) ve Velké Británii vypracováno doporučení pro výrobce na kalkulaci velikosti porce.
Institut potravinářského obchodu (The Institute of Grocery Distribution - IGD) ve Velké Británii, resp. skupina „Composite Food and 5 A Day Working Group“ působící v rámci Industry Nutrition Strategy Group (INSG) vypracovala návod (guidelines) Best Practice Guide to Calculating and Communicating Fruit and Vegetable Portions in Composite Foods (pdf)týkající se vícesložkových potravin obsahujících zeleninu, příp. ovoce, jako jsou např. konzervy fazolí s rajskou omáčkou a polévky na bázi zeleniny. Tyto potraviny mají obsahovat méně soli, cukru, nasycených tuků a mohou být označeny heslem „Five-a-Day“. Cílem je pomoci spotřebitelům při sestavování zdravé stravy, tzn. včetně zvýšení konzumace potravin obsahujících ovoce a zeleninu. Spotřebitelům by se tím měla usnadnit možnost splnit doporučení na konzumaci 5 porcí ovoce a zeleniny denně (nejméně 400 g), výrobcům by se měl zvýšit obrat u takto označených výrobků.
Za průměrnou porci ovoce a zeleniny pro dospělého člověka se považuje ca 80 g (mezi jednotlivými druhy jsou rozdíly).

Příklady velikost porcí z hlediska doporučení „Five-a-Day“
Ovoce
Sušené ovoce
Zelenina
Šťávy
Luštěniny
1 střední banán
3 sušené meruňky
2 vrchovaté lžíce hrášku
Sklenice 100% ovocné nebo zeleninové šťávy, ale šťáva se denně počítá jen jako jedna porce, bez ohledu na vypité množství
3 vrchovaté lžíce fazolí či cizrny,
Luštěniny mohou tvořit denně jen jednu z 5 porcí bez ohledu na snědené množství
3 lžíce kompotu
2 sušené fíky
2 růžičky brokolice
1 lžíce rozinek
4 sušené jablečné kroužky
1 hrst salátu
½ grapefruitu
 
7 cherry rajčat
Zdroj: NHS

EU Food Law, 2011, č. 496, s. 9
NHS  
Další zdroje:
Portion size
Fruit and vegetables in our diet
Best Practice Guide to Calculating and Communicating Fruit and Vegetable Portions in Composite Foods“ (PDF)
http://www.igd.com/index.asp?id=1&fid=1&sid=4&tid=54&cid=1143
Voluntary Guidelines on Communicating Portion Size to Consumers (October 2009  , pdf)
NHS: 5 A DAY Poster Guide (Obrázky velikosti porcí ovoce a zeleniny)
NHS: Rough guide - Fruit & vegetable portion sizes
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021