Bezpečnost potravin

I vícesložkové potraviny mohou přispívat k doporučenému příjmu zeleniny a ovoce

Vydáno: 23. 8. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Pro srozumitelné označení podílu zeleninové složky v potravině bylo v rámci činnosti IDG (Institut potravinářského obchodu) ve Velké Británii vypracováno doporučení pro výrobce na kalkulaci velikosti porce.

Institut potravinářského obchodu (The Institute of Grocery Distribution – IGD) ve Velké Británii, resp. skupina „Composite Food and 5 A Day Working Group“ působící v rámci Industry Nutrition Strategy Group (INSG) vypracovala návod (guidelines) Best Practice Guide to Calculating and Communicating Fruit and Vegetable Portions in Composite Foods (pdf)týkající se vícesložkových potravin obsahujících zeleninu, příp. ovoce, jako jsou např. konzervy fazolí s rajskou omáčkou a polévky na bázi zeleniny. Tyto potraviny mají obsahovat méně soli, cukru, nasycených tuků a mohou být označeny heslem „Five-a-Day“. Cílem je pomoci spotřebitelům při sestavování zdravé stravy, tzn. včetně zvýšení konzumace potravin obsahujících ovoce a zeleninu. Spotřebitelům by se tím měla usnadnit možnost splnit doporučení na konzumaci 5 porcí ovoce a zeleniny denně (nejméně 400 g), výrobcům by se měl zvýšit obrat u takto označených výrobků.
Za průměrnou porci ovoce a zeleniny pro dospělého člověka se považuje ca 80 g (mezi jednotlivými druhy jsou rozdíly).

Příklady velikost porcí z hlediska doporučení „Five-a-Day“
Ovoce
Sušené ovoce
Zelenina
Šťávy
Luštěniny
1 střední banán
3 sušené meruňky
2 vrchovaté lžíce hrášku
Sklenice 100% ovocné nebo zeleninové šťávy, ale šťáva se denně počítá jen jako jedna porce, bez ohledu na vypité množství
3 vrchovaté lžíce fazolí či cizrny,
Luštěniny mohou tvořit denně jen jednu z 5 porcí bez ohledu na snědené množství
3 lžíce kompotu
2 sušené fíky
2 růžičky brokolice
1 lžíce rozinek
4 sušené jablečné kroužky
1 hrst salátu
½ grapefruitu
 
7 cherry rajčat
Zdroj: NHS


EU Food Law, 2011, č. 496, s. 9

NHS  
Další zdroje:
Best Practice Guide to Calculating and Communicating Fruit and Vegetable Portions in Composite Foods“ (PDF)
http://www.igd.com/index.asp?id=1&fid=1&sid=4&tid=54&cid=1143
NHS: 5 A DAY Poster Guide (Obrázky velikosti porcí ovoce a zeleniny)