Hroznová šťáva a zelený čaj mohou pozitivně působit na mozek
Vydáno: 24. 8. 2006
Autor:
Polyfenoly hroznové šťávy zlepšovaly poznávací a behaviorální vlastnosti krys ve věku 19–21 měsíců.
Hroznová šťáva a zelený čaj mohou pozitivně působit na mozek
Polyfenoly hroznové šťávy zlepšovaly poznávací a behaviorální vlastnosti krys ve věku 19–21 měsíců.
Nedávné dvě studie se zaměřily na výživové složky, které mohou zpomalit proces stárnutí mozku. Byla to směs polyfenolů v hroznové šťávě, která zlepšovala poznávací a behaviorální vlastnosti u krys, podobně jako japonská studie spojená s konzumem zeleného čaje u seniorů.
Pokus na krysách (celkem 45 krys, rozdělených do tří skupin) ve věku 19-21 měsíců proběhl podáváním 10% nebo 50% hroznové šťávy nebo placeba třem skupinám. Objem dávky byl vždy shodný u všech tří skupin. Krysy, které dostávaly 10% hroznovou šťávu vykazovaly lepší poznávací vlastnosti než kontrolní skupina na placebu. Zlepšení motorických návyků bylo pozorováno pouze u krys, kterým byla podávaná 50% hroznová šťáva. Autoři studie z Tufts University, USA, zjistili, že směs podávaných polyfenolů v hroznové šťávě má lepší výsledky než samotné podávání pouze resveratrolu.