Bezpečnost potravin

Hroznová šťáva a zelený čaj mohou pozitivně působit na mozek

Vydáno: 24. 8. 2006
Autor:

Polyfenoly hroznové šťávy zlepšovaly poznávací a behaviorální vlastnosti krys ve věku 19–21 měsíců.

Hroznová šťáva a zelený čaj mohou pozitivně působit na mozek
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 50360 ; Vydáno : 23.8. 2006 – Zdroj: Agronavigátor; Autor : Ing. Ctibor Perlín, CSc.
Polyfenoly hroznové šťávy zlepšovaly poznávací a behaviorální vlastnosti krys ve věku 19–21 měsíců.
           Nedávné dvě studie se zaměřily na výživové složky, které mohou zpomalit proces stárnutí mozku. Byla to směs polyfenolů v hroznové šťávě, která zlepšovala poznávací a behaviorální vlastnosti u krys, podobně jako japonská studie spojená s konzumem zeleného čaje u seniorů.
            Pokus na krysách (celkem 45 krys, rozdělených do tří skupin) ve věku 19-21 měsíců proběhl podáváním 10% nebo 50% hroznové šťávy nebo placeba třem skupinám. Objem dávky byl vždy shodný u všech tří skupin.  Krysy, které dostávaly 10% hroznovou šťávu vykazovaly lepší poznávací vlastnosti než kontrolní skupina na placebu. Zlepšení motorických návyků bylo pozorováno pouze u krys, kterým byla podávaná 50% hroznová šťáva. Autoři studie z Tufts University, USA, zjistili, že směs podávaných polyfenolů v hroznové šťávě má lepší výsledky než samotné podávání pouze resveratrolu.