Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Hořká čokoláda může snižovat chronický únavový syndrom do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Hořká čokoláda může snižovat chronický únavový syndrom

Vydáno: 13.1.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Denní konzumace přiměřeného množství hořké čokolády s vysokým obsahem polyfenolů může napomáhat při snižování symptomů chronického únavového syndromu.
Studie pracovníků britského Hull and East Yorkshire Hospitals NHS Trust naznačuje, že denní konzumace přiměřeného množství hořké čokolády s vysokým obsahem polyfenolů může napomáhat při snižování symptomů chronického únavového syndromu (CFS, Chronic Fatigue Syndrome). V rámci studie dostávali participanti po dobu osmi týdnů 45 g čokolády s 85% obsahem kakaa s vysokým obsahem polyfenolů. Po dvoutýdenní přestávce dostávali opět po dobu osmi týdnů náhražku hořké čokolády s nízkým obsahem polyfenolů. Účastníci se podle vlastního sdělení cítili mnohem méně unaveni po konzumaci čokolády bohaté na poyfenoly, zatímco po konzumaci placeba se únava zvýšila. Během šetření nedošlo u nikoho k žádnému podstatnému zvýšení tělesné hmotnosti. Čokoláda byla dosud spojována pouze se zvyšováním hladiny neurotransmiterů jako je serotonin, který je dáván do spojitosti s regulací spánku a nálady. Britští výzkumníci vyslovili hypotézu, že polyfenoly v hořké čokoládě mohou zmírňovat syndrom CFS prostřednictvím serotoninu. Další výzkumy budou zaměřeny na event. pozitivní vliv hořké čokolády na diabetes 2. typu a polycystický ovariální syndrom. Další informace na adrese
http://www.rssl.com/OurServices/FoodENews/NewsLetter.aspx?ENewsletterID=189#0
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018