Bezpečnost potravin

Hodnocení nákaz bakterií Listeria monocytogenes z výrobků určených k přímé konzumaci

Vydáno: 27. 11. 2019
Autor: KM EFSA

Společné hodnocení EFSA a ECDC

Dne 26. listopadu 2019 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) hodnocení nákaz bakterií Listeria monocytogenes (Rapid Outbreak Assessment, ROA) v několika zemích, souvisejících s masnými výrobky k přímé konzumaci (ready-to-eat, RTE).  

Materiál má název „Multi-country outbreak of Listeria monocytogenes sequence type 6 infections linked to ready-to-eat meat products“ a vyplývá z něj, že celkem bylo nahlášeno 21 případů infekce bakterií Listeria monocytogenes IVb (sekvenční typ ST 6); z toho 19 případů v Nizozemí a 2 v Belgii. Původ nákaz byl identifikován na základě použití sekvenační analýzy celého genomu (whole genome sequencing analysis, WGS analysis).  

Onemocnění způsobená baktérií Listeria monocytogenes se u pacientů vyskytla mezi rokem 2017 a srpnem 2019. Na následky infekce tři pacienti zemřeli a také byl zaznamenán 1 potrat. Blízká genetická příbuznost kmenů (≤3 alelické rozdíly) a časové rozložení případů ukazuje na  dlouhotrvající, opakovaně se vyskytující, běžný zdroj nákazy z jídla, který se vyskytl nejméně ve dvou členských státech EU.  

U 9 izolátů získaných ze 6 nakrájených masných produktů k přímé konzumaci, vyrobených v letech 2017 až 2019 nizozemskou společností kategorie A (dle kategorizace výrobců v Nizozemí, pozn.), byla zjištěna kontaminace kmeny Listeria monocytogenes, shodnými s kmenem L. monocytogenes, který byl příčinou onemocnění (≤3 alelické rozdíly). Ačkoliv nebylo přesné místo kontaminace dosud zjištěno, výsledky šetření vedou k tomu, že ke kontaminaci došlo v dané nizozemské společnosti, která představuje jediné společné výrobní místo kontaminovaných výrobků. Společnost distribuovala výrobky do několika zemí EU, a také do zemí mimo EU.  

Následně po určení kmenů izolátů L. monocytogenes ve zkoumaných potravinách, které se shodovaly s kmeny bakterií hlášených nákaz, a nálezu kontaminace prostředí dalšími kmeny L. monocytogenes, nizozemská společnost v říjnu 2019 zastavila svoji výrobu a dokončila stažení masných výrobků k přímé konzumaci z trhu. Toto opatření snížilo možné riziko výskytu nových případů spojených s výrobky této společnosti.

Vyšší riziko invazivní listeriózy, spojené s vážným klinickým průběhem a potenciální smrtí, se týká především těhotných žen, starších lidí a lidí s oslabeným imunitním systémem. Proto musí být zvláštní pozornost věnována podávání masných výrobků k přímé konzumaci lidem v nemocnicích, pečovatelských domovech a všem, kteří patří do těchto zranitelných skupin obyvatel.

 

Zdroj: EFSA