Hliník v potravinách
Vydáno: 23. 9. 2006
Autor:
Tolerovatelný příjem hliníku z potravin by měl být snížen na 1 mg/kg. Odkazuje se na jednání JECFA ohledně toxicity aditiv a kontaminantů, konané v červenci 2006
Hliník v potravinách
[http://www.agronavigator.cz/images/system/email.gif] [http://www.agronavigator.cz/images/system/printer.gif] Článek : 51675 ; Vydáno : 22.9. 2006 – Autor : Ing. Irena Suková
Tolerovatelný příjem hliníku z potravin by měl být snížen na 1 mg/kg. Odkazuje se na jednání JECFA ohledně toxicity aditiv a kontaminantů, konané v červenci 2006
Dosud se vycházelo z přesvědčení, že může být denně přijímáno množství hliníku až 7 mg/kg tělesné hmotnosti, aniž by docházelo k poškození zdraví. Podle nových poznatků by hodnota PTWI (prozatímní tolerovatelné množství) měla být radikálně snížena, a sice na 1 mg/kg. Hliník se vyskytuje především jako součást povlaků cukrovinek a dekorace u pečiva, v bílkách, kandovaném ovoci a zelenině, v určitém jemném pečivu, aromatech, sušených potravinách, doplňcích, sýrech (tvrdých i tavených), kořenících přípravcích, prostředcích na vymazávání forem, malířských barvách na bázi vajec nebo žvýkačkové bázi.
Hliník je potenciálně škodlivou látkou ohrožující reprodukční systém a vývoj nervového systému.
Na základě jednání výboru JECFA FAO/WHO o problematice toxicity aditiv a kontaminantů v červnu 2006 (JECFA 67/SC) byla publikována doporučení, specifikace, příp. ADI pro následující aditiva a přidávané složky:
– látky toxikologicky prověřené a schválené (annato, lykopen, natamycin, propylparaben)
– látky použitelné za určitých podmínek
– kontaminanty toxikologicky posuzované (hliník, 3-MCPD – propanoly, metylrtuť).