Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 8. týdnu 2019: 18. 2. – 24. 2. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
22/02/2019
|
Německo
|
úlomky kovu v kukuřičných vaflích s mořskou solí
|
Česká republika
|
22/02/2019
|
Španělsko
|
korýši nedeklarovaní v doplňku stravy
|
Španělsko
|
22/02/2019
|
Francie
|
příliš vysoký příjem kofeinu (až 900 mg/den) z doplňku stravy
|
Nizozemsko
|
22/02/2019
|
Německo
|
Salmonella (přítomnost /25g) v sezamové pastě
|
Libanon, přes Nizozemsko
|
22/02/2019
|
Portugalsko
|
příliš vysoký obsah nedeklarovaného siřičitanu (105 mg/kg - ppm) ve strouhaném kokosu
|
Srí Lanka, přes Španělsko
|
22/02/2019
|
Německo
|
arašídy (>100000 mg/kg - ppm) nedeklarované v baklavě
|
Německo
|
22/02/2019
|
Francie
|
norovirus (GI a GII /2g) v živých ústřicích
|
Francie
|
22/02/2019
|
Itálie
|
alimentární nákaza způsobená pravděpodobně noroviry (GII /2g) v živých ústřicích (Crassostrea gigas)
|
Francie
|
22/02/2019
|
Belgie
|
Salmonella (přítomnost /25g) v sýru
|
Belgie
|
22/02/2019
|
Německo
|
aflatoxiny (B1 = 7.8; celk. = 5.7 µg/kg - ppb) a nedostatečné označení (chybějící nebo nečitelná informace o šarži) drcených melounových jader (egusi)
|
Nizozemsko
|
22/02/2019
|
Belgie
|
ochratoxin A (14.1 µg/kg - ppb) v hnědé rýži, bio
|
Belgie, surovina z Itálie
|
21/02/2019
|
Polsko
|
Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v chlazeném krůtím mase
|
Polsko
|
21/02/2019
|
Spojené království
|
mléčná složka nedeklarovaná v čokopiškotech
|
Německo
|
20/02/2019
|
Chorvatsko
|
Listeria monocytogenes (až 200 KTJ/g) a Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém hovězím a krůtím mase na kebab
|
Polsko, přes Slovinsko
|
20/02/2019
|
Belgie
|
aflatoxiny (B1 = 19.4; celk. = 23 / B1 = 56.5; celk. = 66.6 µg/kg - ppb) v arašídech
|
Paraguay
|
19/02/2019
|
Spojené království
|
arašídy nedeklarované v karamelových a arašídových tyčinkách nesprávně balených jako čokoládové a karamelové tyčinky
|
Německo
|
19/02/2019
|
Francie
|
přítomnost laktózy ve veganské proteinové směsi pro sportovce
|
Belgie
|
19/02/2019
|
Německo
|
aflatoxiny (B1 = 16.2; celk. = 17.1 µg/kg - ppb) v sušených fících
|
Španělsko, baleno v Nizozemsku
|
18/02/2019
|
Spojené království
|
mléčná složka nedeklarovaná v česnekovém chlebu krájeném
|
Spojené království
|
18/02/2019
|
Spojené království
|
alimentární nákaza způsobená pravděpodobně příliš nízkou aciditou (v důsledku absence octa) avokádové majonézy
|
Spojené království
|
18/02/2019
|
Francie
|
Salmonella enterica ser. Typhimurium, monofázická varianta (1 ,4, [5], 12:i:-) (přítomnost /25g) v mraženém mletém krůtím mase
|
Španělsko
|
18/02/2019
|
Polsko
|
Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazených uzeninách
|
Polsko
|
|
|
Krmiva
|
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.