Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 8. týden 2016

Vydáno: 2. 3. 2016
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 8. týdnu 2016: 22. 2. – 28. 2. 2016 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

26/02/2016

Itálie

 rtuť (1.18 mg/kg – ppm) v mražených plátcích žraloka modrého (Prionace glauca)

Španělsko

26/02/2016

Spojené království

 nedeklarovaná mléčná složka v roládě (cukrářský výrobek)

Španělsko

26/02/2016

Švédsko

 nedeklarovaná mléčná složka (kasein) v mražených gratinovaných rybích filetech  

Švédsko

25/02/2016

Švédsko

 nedeklarovaná hořčice a celer ve směsi koření

Švédsko

25/02/2016

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost CFU/g) v bio kuličkách falafel

Nizozemsko

24/02/2016

Itálie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (1700 MPN/100g) v živých slávkách (Mytilus galloprovincialis)

Španělsko

24/02/2016

Švédsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených syrových kuřecích prsech

Thajsko, přes Dánsko

23/02/2016

Nizozemsko

 úlomky plastu v čokoládových tyčinkách

Nizozemsko

23/02/2016

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes (570 CFU/g) v mraženém uzeném pstruhu

Turecko, přes Bulharsko

23/02/2016

Itálie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (490 MPN/100g) v živých slávkách (Mytilus galloprovincialis)

 

23/02/2016

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v chlazeném sýru brie z čerstvého mléka

Francie

22/02/2016

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 240; celk. = 270 µg/kg – ppb) a ochratoxin (45 µg/kg – ppb) v pistáciových oříšcích

Írán, přes Německo

22/02/2016

Německo

 Salmonella v sušené petrželi

Egypt

22/02/2016

Itálie

 Escherichia coli produkující shiga toxin (stx+, eae+, O:103 /25g) v sýru ze syrového mléka

Francie

22/02/2016

Norsko

 nepovolená látka yohimbin v doplňku stravy a nesprávné označení doplňku stravy

USA, přes Švédsko

22/02/2016

Norsko

 nepovolená látka yohimbin v doplňku stravy

USA

22/02/2016

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 97.5; celk. = 107 µg/kg – ppb) v pistáciích

Írán

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.