Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 51. týden 2019

Vydáno: 2. 1. 2020
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 51. týdnu 2019: 16. 12. – 22. 12. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

20/12/2019

Německo

 alimentární nákaza způsobená pravděpodobně bakteriemi Salmonella ve vlašských ořeších

Rakousko

20/12/2019

Španělsko

 stopy mléka (< 0.35 mg/kg –  v ppm) v měkkém mandlovém nugátu

Španělsko

20/12/2019

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v sýru

Nizozemsko

20/12/2019

Nizozemsko

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v kuřecích paličkách, bio

Belgie

20/12/2019

Německo

 aflatoxiny (B1 = 36.6; celk. = 77.2 µg/kg – ppb) v para ořeších, bio

Bolívie, přes Nizozemsko

19/12/2019

Estonsko

 polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH4: 152.4 µg/kg – ppb) v doplňku stravy

USA, přes Finsko

19/12/2019

Francie

 olovo (23 mg/kg – ppm) v zeleném jílu

Francie

19/12/2019

Německo

 nepovolená látka yohimbin (prášek) v doplňku stravy v tobolkách

Německo

19/12/2019

Německo

 nepovolená látka ethylenoxid (0.9 mg/kg – ppm) v kmínu

Indie, přes Litvu

19/12/2019

Polsko

 podezření na Salmonella enterica ser. Enteritidis ve vejcích

Polsko

19/12/2019

Rakousko

 Salmonella enterica ser. Heidelberg (přítomnost /25g) v mražených kořeněných kuřecích prsou

Německo

19/12/2019

Španělsko

 mléčná složka, sója a ořechy nedeklarované v čokoládových deštnících

Španělsko

19/12/2019

Švýcarsko

 aflatoxiny (B1 = 15.6; celk. = 18.5 µg/kg – ppb) v solených a pražených arašídech

neznámý původ,
  přes Německo

18/12/2019

Německo

 polycyklické aromatické uhlovodíky (67.5; 146.06 µg/kg – ppb) v medvědím česneku řezaném

Německo

18/12/2019

Nizozemsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v měkkém sýru

Francie

18/12/2019

Rakousko

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) a Campylobacter coli (přítomnost /25g) v mraženém kuřecím mase

Německo

18/12/2019

Francie

 Listeria monocytogenes (>1500 KTJ/g) v chlazeném vakuově baleném uzeném lososu

Francie

18/12/2019

Belgie

 Salmonella enterica ser. Agama (přítomnost v 750 /g) a Salmonella enterica ser. Mbandaka (přítomnost v 750 /g) v sušeném mléce

Belgie

18/12/2019

Nizozemsko

 mléčná složka nedeklarovaná v nesprávně označené paštice

Belgie

18/12/2019

Německo

 nepovolené barvivo rhodamin B (12.18 mg/kg – ppm) v nakládané vodnici

Libanon

17/12/2019

Lucembursko

 nepovolené barvivo rhodamin B (>1000 µg/kg – ppb) v nakládané vodnici

Libanon, přes
  Německo

17/12/2019

Lucembursko

 nepovolené barvivo rhodamin B (1800 µg/kg – ppb) v nakládané vodnici

Libanon, přes
  Německo

17/12/2019

Belgie

 námelové alkaloidy (873 µg/kg – ppb) (Claviceps purpurea) v žitné mouce 

Francie

16/12/2019

Spojené království

 hořčice a celer nedeklarované v instantních nudlích (hovězí & rajčata)

Litva

16/12/2019

Švédsko

 hořčice nedeklarovaná v mražených vegetariánských nugetách

Nizozemsko

16/12/2019

Švédsko

 nepovolená látka yohimbin v doplňku stravy

USA

 

 

                  Krmiva

 

19/12/2019

 

Norsko

 Salmonella enterica ser. Derby (přítomnost /25g) v mraženém syrovém krmivu pro domácí mazlíčky

Spojené království

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.