Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 48. týden 2021

Vydáno: 17. 12. 2021
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 48. týdnu 2021: 29. 11. – 5. 12. 2021 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

       Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                        Potraviny

 

03/12/2021

Polsko

 Salmonella Enteritidis v drůbežím mase

Polsko

03/12/2021

Polsko

 Salmonella spp. v mraženém kebabu

Polsko

03/12/2021

Španělsko

 nepovolená látka ethylenoxid v uhličitanu vápenatém použitém v doplňku stravy

Itálie

03/12/2021

Itálie

 tetramethrin v rýži

Itálie

03/12/2021

Slovensko

 benzo(a)pyren a PAH v uzeninách

 

03/12/2021

Rumunsko

 přítomnost Salmonella Enteritidis v mražených kuřecích játrech 

Polsko

03/12/2021

Slovensko

 rezidua veterinárních léčivých přípravků v medu

 

03/12/2021

Dánsko

 patulin v jablečném džusu

Dánsko

03/12/2021

Rakousko

 rezidua pesticidů v rýži basmati

Indie, přes Nizozemsko

03/12/2021

Belgie

 ethylenoxid ve směsi stabilizátorů podobné agaru (Lygomme) a polevě

 

02/12/2021

Švýcarsko

 nová potravina ženšen korejský a příliš vysoký obsah zinku v doplňku stravy

Nizozemsko

02/12/2021

Německo

 cizí těleso v ovesném nápoji

Belgie

02/12/2021

Francie

 Listeria monocytogenes v sýrech

 

02/12/2021

Itálie

 příliš vysoký počet Escherichia coli v mlžích zaděnkách (Chamelea gallina)

Itálie

02/12/2021

Německo

 ethylenoxid v karubinu zpracovaném v kořenicích směsích

Německo

02/12/2021

Francie

 Listeria monocytogenes v uzených solených sleďových filetech v oleji

Polsko

01/12/2021

Německo

 nepovolená látka ethylenoxid v oxidu hořečnatém

Indie

01/12/2021

Německo

 nepovolená látka ethylenoxid v extraktu z listů senny

Francie

01/12/2021

Nizozemsko

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx2) v chlazeném hovězím mase bez kosti

Brazílie

01/12/2021

Švýcarsko

 nepovolená složka Gymnema sylvestre v doplňku stravy

 

01/12/2021

Rakousko

 VTEC/STEC v hotovém těstě na cookies

 

30/11/2021

Německo

 nepovolená látka ethylenoxid v guarové gumě, bio

Indie

30/11/2021

Nizozemsko

 stopy arašídů v pastě z kešu ořechů

Nizozemsko

30/11/2021

Německo

 příliš vysoké hladiny aflatoxinu B1 a celkových aflatoxinů v arašídech neloupaných

Egypt

29/11/2021

Chorvatsko

 cizí těleso v konzervovaných fazolích

 

29/11/2021

Dánsko

 nedeklarovaný alergen siřičitan v houbách shiitake

Čína, přes Německo

29/11/2021

Slovinsko

 Salmonella typhimurium v mražené kachně

Maďarsko

 

 

                  Krmiva

 

03/12/2021

Belgie

 ambrózie v čiroku

Francie

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.