Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 46. týdnu 2016: 14. 11. – 20. 11. 2016 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
18/11/2016
|
Nizozemsko
|
Escherichia coli produkující shiga toxin a Salmonella (přítomnost /25g) v čerstvé mátě
|
Laos, přes Nizozemsko
|
18/11/2016
|
Itálie
|
rtuť (2.401 mg/kg - ppm) v mraženém žraloku (Dalatias Licha)
|
Španělsko, přes Nizozemsko
|
18/11/2016
|
Švýcarsko
|
ochratoxin A (20 µg/kg - ppb) v sušených rozinkách
|
Turecko, přes Francii
|
18/11/2016
|
Spojené království
|
nedeklarované arašídy (15900 mg/kg - ppm) v kokosovo- mandlovém másle
|
Nizozemsko
|
18/11/2016
|
Rakousko
|
kousky kovu v zákusku
|
Itálie
|
18/11/2016
|
Nizozemsko
|
Salmonella (přítomnost /25g) v pažitce
|
Laos, přes Nizozemsko
|
17/11/2016
|
Švýcarsko
|
vysoký obsah jódu (4400 mg/kg - ppm) v sušených řasách
|
Čína, přes Nizozemsko
|
17/11/2016
|
Belgie
|
příliš vysoký obsah lepku (79; 110 mg/kg - ppm) v mražené bezlepkové rybě obalené ve strouhance
|
Belgie
|
16/11/2016
|
Česká republika
|
aflatoxiny(B1 = 11.8; celk. = 13.4 µg/kg - ppb) v arašídech neloupaných
|
USA, přes Německo
|
16/11/2016
|
Belgie
|
aflatoxiny (B1 = 13.4; celk. = 15.3 µg/kg - ppb) v čokoládových pralinkách s pistáciemi
|
Francie
|
15/11/2016
|
Itálie
|
příliš vysoký obsah lepku (40; 49 mg/kg - ppm) v bezlepkových rýžových chlebíčcích s bílou čokoládou
|
Německo
|
14/11/2016
|
Nizozemsko
|
Salmonella (přítomnost /25g) v instantní směsi na palačinky
|
Německo
|
|
|
Krmiva
|
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.