Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 42. týdnu 2010: 18.10.–24.10. 2010 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila
Země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
22/10/2010
|
Francie
|
Migrace primárních aromatických aminů (analine: 0.2 mg/kg – ppm) z kuchyňského nádobí
|
Čína, přes Portugalsko
|
22/10/2010
|
Polsko
|
Migrace kadmia (2.58; 2.10; 2.13; 1.95 mg/kus) a olova (38.8; 33.5; 30.4; 28.4 mg/kus) z ozdobených skleněných šálků
|
Čína
|
22/10/2010
|
Slovinsko
|
Nedeklarovaný lepek (57 mg/kg – ppm) v sojových vločkách
|
Slovensko
|
22/10/2010
|
Rakousko
|
Nedeklarovaná geneticky modifikovaná (KeFeng6) rýže v těstovinách
|
Čína, přes Nizozemsko
|
22/10/2010
|
Slovinsko
|
Nedeklarovaný lepek (134 mg/kg – ppm) v sojových řezech
|
Slovensko
|
21/10/2010
|
Itálie
|
Salmonella typhimurium ve zpracovaném vepřovém mase
|
Portugalsko
|
21/10/2010
|
Rakousko
|
Migrace formaldehydu (20.1 mg/dm2 ) a melaminu (40.35 mg/dm2 ) z kuchyňského nádobí
|
Thajsko, přes Německo
|
21/10/2010
|
Slovinsko
|
Nedeklarovaný lepek (154 mg/kg – ppm) v extrudovaných kukuřičných plátcích s příchutí česneku a cibule
|
Česká Republika
|
21/10/2010
|
Irsko
|
Změněné organoleptické vlastnosti ovocných nápojů
|
Velká Británie
|
21/10/2010
|
Německo
|
Aflatoxiny (B1=18.7; Tot.=19.2 μg/kg – ppb) v burských oříšcích
|
Čína, přes Polsko
|
21/10/2010
|
Německo
|
Aflatoxiny (B1=9.5 μg/kg – ppb) a ochratoxin A (66.2; 41.2; 48.1 μg/kg – ppb) v mleté paprice
|
Velká Británie, surový materiál ze Španělska
|
20/10/2010
|
Francie
|
Staphylococcus v mraženém čokoládovém pistáciovém moučníku
|
Francie
|
20/10/2010
|
Belgie
|
Vysoká zásaditost (pH=12.5) sojového nápoje
|
Francie
|
20/10/2010
|
Itálie
|
Escherichia coli a Salmonella spp. v živých jedlých škeblích
|
Itálie
|
19/10/2010
|
Německo
|
Histamin (16.7; 14; 12; 19; 347; 35; 9; 9 mg/kg – ppm) v konzervovaném tuňákovi (Katsuwonus pelamis)
|
Thajsko
|
19/10/2010
|
Kypr
|
Nedeklarované vejce (6 mg/kg – ppm) v instantní cibulové polévce
|
Řecko
|
19/10/2010
|
Kypr
|
Nedeklarované vejce (4 mg/kg – ppm) v instantní minestrone polévce
|
Řecko
|
18/10/2010
|
Itálie
|
Rtuť (1.3 mg/kg – ppm) v mražených filetech z modrého žraloka (Prionace glauca)
|
Španělsko
|
18/10/2010
|
Slovinsko
|
Rtuť (1.48 mg/kg – ppm) v čerstvém kranasovi (Seriola dumerili)
|
Chorvatsko
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.