Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 4. týden 2009

Vydáno: 28. 1. 2009
Autor:

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 4. týdnu 2009: 19.–25.1.2009 (v češtině).

Od ledna 2008 se uplatňuje v EU v rámci systému RASFF nový způsob notifikací. V níže uvedené tabulce je přehled výrobků, které představují riziko pro spotřebitele, a které byly proto staženy nebo se stahují z trhu v EU (tj. výstražné notifikace).
 
Datum
Ohlásila
země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
19/01/2009
Dánsko
Vysoký obsah DEHP – di(2-etylhexyl)ftalátu (40,6 a 40,8 %) v těsnění víček použitých pro sklenice obsahující chutney z manga
Indie, prostřednictvím Švédska
19/01/2009
Slovinsko
Migrace chromu (0,36; 0,15 mg/l) z kuchyňského náčiní
Čína (Hongkong), distribuce z USA
21/01/2009
Dánsko
Histamin (440 mg/kg) v sardinkách v tomatové omáčce
Portugalsko
21/01/2009
V. Británie
Podezření na kontaminaci Salmonella typhimurium snack tyčinek aromatizovaných po arašídovém másle
USA
22/01/2009
Španělsko
Stopy mléčné složky (19,3 mg/kg) ve sladkém oříškovém snacku
Itálie
23/01/2009
Itálie
Chlazený mořský ďas (Lophius piscatorius) infikovaný parazitem Anisakis
Francie
23/01/2009
Nizozemí
Salmonella v listech bazalky (Ocimum americanum)
Thajsko, prostřednictvím Francie
23/01/2009
Nizozemí
Salmonella v morning glory
Thajsko
23/01/2009
Lucembursko
3-monochlor-1,2-propandiol (3-MCPD) (1480 µg/kg) v sójové omáčce
Distribuce z Belgie
 
Přehled informačních hlášení o výrobcích (tabulka 2) a výrobků zadržených na hranicích (tabulka 3) je k dispozici zde: RASFF week 2009/4.