Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 32. týdnu 2011: 8.8.–14.8. 2011 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
Potraviny
|
11/08/2011
|
Itálie
|
Escherichia coli (1600 MPN/100 g) v slávkách (Mytilus galloprovicialis)
|
Itálie
|
11/08/2011
|
Německo
|
Listeria monocytogenes (31000 CFU/g) v trvanlivém salámu
|
Itálie
|
11/08/2011
|
Německo
|
benzo(a)pyrene (6.4 μg/kg) a polycyklické aromatické uhlovodíky (celk: 24.2 μg/kg) v loupaném sezamu
|
Nigérie
|
10/08/2011
|
Francie
|
Salmonella (přítomnost/25 g) v sýru Camembert (vyrobený ze syrového mléka)
|
Francie
|
10/08/2011
|
Itálie
|
toxiny způsobující průjmovitou otravu z korýšů (DSP) ve slávkách
|
Itálie
|
10/08/2011
|
Itálie
|
parazit Anisakis v chlazeném ďasovi mořském (Lophius piscatorius)
|
Dánsko
|
09/08/2011
|
Itálie
|
příliš vysoký obsah Escherichia coli (700 MPN/100 g) v mušlích
|
Itálie
|
09/08/2011
|
Německo
|
vlasové nudle (vermicelli) z nepovolené geneticky modifikované rýže
|
Čína, přes Nizozemí
|
09/08/2011
|
Belgie
|
arzén (42.7 mg/kg) a olovo (25.6 mg/kg) v zeleném jílu
|
Francie
|
09/08/2011
|
Německo
|
aflatoxiny (celk.= 5.4 μg/kg) v semenech melounu
|
Írán, přes Nizozemí
|
09/08/2011
|
Německo
|
ochratoxin A (4.8-6.2 μg/kg) v žitné mouce
|
Německo
|
09/08/2011
|
Slovensko
|
olovo (2.103 mg/kg) v barevných fazolích
|
Maďarsko
|
|
|
Krmiva
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.