Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 29. týden 2010

Vydáno: 26. 7. 2010
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 29. týdnu 2010: 19.–25.7.2010 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.

Datum

Ohlásila

Země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

19/7/2010

Francie

Listeria monocytogenes (460 CFU/g) v suchém salámu

Francie

21/07/2010

Itálie

Aflatoxiny (B1=3.91; Tot.=9.20 μg/kg-ppb)

v mouce z kaštanu

Itálie

22/07/2010

Německo

Clostridium botulinum type C (toxingene A-F) a Campylobacter jejuni ve zmrazených kuřecích drůbkách

Nizozemsko

22/07/2010

Slovensko

Migrace kadmia (mezi 5.12 a 5.43 mg/ks) z ozdobeného okraje skleněných hrnečků, džbánků

Čína, přes Polsko

22/07/2010

Německo

Nepovolená geneticky modifikovaná (Bt63; pravděpodobně Kefeng6) rýže v nudlích

Čína, přes Nizozemsko

23/07/2010

Itálie

Escherichia coli (1100 MPN/100g) v živých škeblích (Venus gallina)

Itálie

23/07/2010

Itálie

Aflatoxiny (B1=973 μg/kg-ppb) v pražených loupaných pistáciích

Itálie, surové pistácie z Turecka, přes Německo

23/07/2010

Dánsko

Nedeklarované siřičitany ve vodové zmrzlině s příchutí pomeranče

Dánsko

23/07/2010

Německo

Listeria monocytogenes (300; 100 CFU/g) v párcích v rohlíku

Německo

23/07/2010

Německo

Aflatoxiny (B1=9.6; Tot.=11.6 / B1=10.9; Tot.=13.6 μg/kg-ppb) v pistáciové pastě pro výrobu zmrzliny

Itálie