Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2011
Vydáno: 27.6.2011
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 25. týdnu 2011: 20.–26.6.2011 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
Potraviny
|
24/06/2011
|
Německo
|
Ochratoxin A (137,9 µg/kg) v mleté (sladké) paprice
|
Čína
|
22/06/2011
|
Francie
|
Escherichia coli produkující verotoxin (O26:H11; virulentní geny stx- a eae+) ve zmrazeném mletém hovězím mase
|
Belgie
|
24/06/2011
|
Slovensko
|
Nedeklarovaná mléčná složka (>25 mg/kg) v kuřecí instantní polévce
|
Česká republika
|
22/06/2011
|
Itálie
|
Parazité Anisakis v mořském ďasu (Lophius piscatorius)
|
Norsko, přes Dánsko
|
24/06/2011
|
Kypr
|
Nedeklarované siřičitany (41 mg/kg) ve slaných krekrech
|
Itálie
|
23/06/2011
|
Česko
|
Kadmium (0,136; 0,192 mg/kg) a histamin (15,8–303,1 mg/kg) v sardinkách v rostlinném oleji
|
Maroko
|
23/06/2011
|
Itálie
|
Rtuť (2,668 mg/kg) ve zmrazeném porcovaném mečounovi (Xiphias Gladius)
|
Španělsko
|
20/06/2011
|
Malta
|
Neschválené barvivo E 128 – červeň 2G v uzeninách
|
Velká Británie
|
20/06/2011
|
Německo
|
Listeria monocytogenes ve slanině
|
Německo
|
21/06/2011
|
Německo
|
Deoxynivalenol (DON; 1590 µg/kg) v kukuřičném snacku
|
Polsko
|
21/06/2011
|
Česko
|
Parazité Anisakis ve zmrazených sledích (Clupea herngus)
|
Norsko, přesPolsko
|
Krmiva
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.