Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 23. týdnu 2017: 5. 6. – 11. 6. 2017 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
09/06/2017
|
Belgie
|
fluazifop-P-butyl (0.51 mg/kg - ppm) v červeném zelí
|
Belgie
|
09/06/2017
|
Spojené království
|
podezření na salmonelu v čokoládových tyčinkách
|
Spojené království
|
09/06/2017
|
Nizozemsko
|
rtuť (2.1 mg/kg - ppm) v mražených filetech z mečouna
|
Vietnam, přes Belgii
|
09/06/2017
|
Nizozemsko
|
rtuť (1.5; 1.6; 2 mg/kg - ppm) v mraženém mečounovi
|
Vietnam, přes Belgii
|
09/06/2017
|
Španělsko
|
stopy mléka (4 mg/kg - ppm) v kakaových sušenkách se smetanovou náplní s vanilkovou příchutí
|
Německo, přes Nizozemsko
|
09/06/2017
|
Belgie
|
aflatoxiny (B1 = 22; celk. = 23 / B1 = 28; celk. = 30 µg/kg - ppb) v solených pražených pistáciích
|
USA, baleno v Německu
|
09/06/2017
|
Belgie
|
shiga toxin produkující Escherichia coli (stx+, eae+ /25g) v chlazeném hovězím mase
|
Nizozemsko
|
08/06/2017
|
Itálie
|
kadmium (2.4 mg/kg - ppm) v mražené celé očištěné olihni (Loligo duvauceli)
|
Indie, přes Portugalsko
|
08/06/2017
|
Itálie
|
histamin (220; 392 mg/kg - ppm) v mražených vakuově balených filetech z tuňáka žlutoploutvého
|
Španělsko
|
07/06/2017
|
Švédsko
|
nepovolená látka yohimbin v doplňku stravy
|
USA
|
07/06/2017
|
Nizozemsko
|
shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+) v mraženém klokaním roštěnci
|
Austrálie
|
07/06/2017
|
Belgie
|
fosthiazát (0.0665 mg/kg - ppm) v bramborách
|
Kypr, baleno v Belgii
|
07/06/2017
|
Itálie
|
histamin (1849 mg/kg - ppm) v rozmražených vakuově balených plátcích tuňáka žlutoploutvého (Thunnus albacares)
|
Itálie
|
07/06/2017
|
Spojené království
|
atropin a skopolamin v sušené rostlině listnatec pichlavý (Ruscus aculeatus)
|
Bulharsko
|
06/06/2017
|
Nizozemsko
|
alimentární nákaza způsobená histaminem (5600 ppm) v tuňáku pruhovaném (kousky v slunečnicovém oleji)
|
Francie, surovina z Thajska
|
06/06/2017
|
Nizozemsko
|
shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+ /25g) v chlazené vakuově balené hovězí svíčkové
|
Argentina, baleno v Nizozemsku
|
06/06/2017
|
Nizozemsko
|
rtuť (1.6 mg/kg - ppm) v mražených steacích z mečouna (Xiphias gladius)
|
Vietnam
|
06/06/2017
|
Belgie
|
Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém kuřecím kebabu
|
Belgie, surovina z Německa
|
06/06/2017
|
Španělsko
|
nepovolená potravinářská přídatná látka E 265 – kyselina dehydrooctová (přítomnost /kg) v obalu sýra
|
Španělsko
|
06/06/2017
|
Česká republika
|
norovirus (GI /100g) v cherry rajčatech
|
Maroko, přes Francii
|
06/06/2017
|
Itálie
|
rtuť (1.717 mg/kg - ppm) v mražených plátcích mečouna
|
Portugalsko
|
|
|
Krmiva
|
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
06/06/2017
|
Polsko
|
migrace olova (3.84; 3.99; 3.5; 3.88 mg/kus) ze sklenic s potiskem
|
Čína, přes Španělsko
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.