Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 22. týden 2019

Vydáno: 7. 6. 2019
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 22. týdnu 2019: 27. 5. – 2. 6. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

 

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                      Potraviny

 

31/05/2019

Itálie

Paralytické (PSP) toxiny (313) v živých slávkách (Mytilus galloprovincialis)

Itálie

31/05/2019

Německo

Pyrolizidinové alkaloidy (9600 µg/kg) v tymiánu

Turecko

31/05/2019

Dánsko

Anorganický arsen (až 0.39 mg/kg)v rýžových chlebíčcích

Polsko, surovina
  z Itálie

31/05/2019

Francie

Listeria monocytogenes (až 11000 KTJ/g)
v mražených tuňákových sendvičích

Itálie

31/05/2019

Finsko

Salmonella (přítomnost/25 g) a Salmonella enterica ser. Newport (přítomnost/25 g)
v mletém chilli

Indie

31/05/2019

Francie

Průjmové (DSP) toxiny (270 µg/kg) v srdcovkách (cockles)

Francie

31/05/2019

Nizozemsko

Salmonella (přítomnost/25 g) v kuřecích paličkách

Nizozemsko

31/05/2019

Francie

Průjmové (DSP) toxiny (388.3 µg/kg) v živých mušlích

Francie

31/05/2019

Nizozemsko

Cizí těleso (malé plastové kuličky, keramické úlomky a pravděpodobně úlomky skla) ve vlašských ořeších

Moldávie, přes
  Německo

31/05/2019

Nizozemsko

Salmonella enterica ser. Agona (přítomnost/25 g) ve směsi bylin na přípravu masa

Nizozemsko

29/05/2019

Německo

Salmonella (přítomnost/ 25 g) v slunečnicových semínkách

Bulharsko

29/05/2019

Francie

Bakterie Vibrio parahaemolyticus (ToxR+ Tdh+ /25 g) v mražených nezpracovaných celých krevetách

Ekvádor,
přes Španělsko

29/05/2019

Nizozemsko

Aflatoxiny (B1 = 18; celk. = 29 µg/kg) v pražených pistáciích ve skořápce

Turecko, přes
  Belgii

28/05/2019

Nizozemsko

Cizí tělesa (malé plastové kuličky) a keramické úlomky (a pravděpodobně úlomky skla) v mrkvovém dortu s vlašskými ořechy

Nizozemsko, surovina z Moldávie, přes
  Německo

28/05/2019

Nizozemsko

Olovo (0.49 mg/kg) ve skleněných nudlích „mung bean vermicelli“

Thajsko

27/05/2019

Dánsko

Úlomky skla v nakládaných paprikách v zavařovacích sklenicích

Nizozemsko

             

 

                      Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející
  do styku s potravinami

 

31/05/2019

Slovinsko

Migrace primárních aromatických aminů (0.0219 mg/kg) z papírových ubrousků

Itálie

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.