Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 22. týdnu 2019: 27. 5. – 2. 6. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
31/05/2019
|
Itálie
|
Paralytické (PSP) toxiny (313) v živých slávkách (Mytilus galloprovincialis)
|
Itálie
|
31/05/2019
|
Německo
|
Pyrolizidinové alkaloidy (9600 µg/kg) v tymiánu
|
Turecko
|
31/05/2019
|
Dánsko
|
Anorganický arsen (až 0.39 mg/kg)v rýžových chlebíčcích
|
Polsko, surovina z Itálie
|
31/05/2019
|
Francie
|
Listeria monocytogenes (až 11000 KTJ/g) v mražených tuňákových sendvičích
|
Itálie
|
31/05/2019
|
Finsko
|
Salmonella (přítomnost/25 g) a Salmonella enterica ser. Newport (přítomnost/25 g) v mletém chilli
|
Indie
|
31/05/2019
|
Francie
|
Průjmové (DSP) toxiny (270 µg/kg) v srdcovkách (cockles)
|
Francie
|
31/05/2019
|
Nizozemsko
|
Salmonella (přítomnost/25 g) v kuřecích paličkách
|
Nizozemsko
|
31/05/2019
|
Francie
|
Průjmové (DSP) toxiny (388.3 µg/kg) v živých mušlích
|
Francie
|
31/05/2019
|
Nizozemsko
|
Cizí těleso (malé plastové kuličky, keramické úlomky a pravděpodobně úlomky skla) ve vlašských ořeších
|
Moldávie, přes Německo
|
31/05/2019
|
Nizozemsko
|
Salmonella enterica ser. Agona (přítomnost/25 g) ve směsi bylin na přípravu masa
|
Nizozemsko
|
29/05/2019
|
Německo
|
Salmonella (přítomnost/ 25 g) v slunečnicových semínkách
|
Bulharsko
|
29/05/2019
|
Francie
|
Bakterie Vibrio parahaemolyticus (ToxR+ Tdh+ /25 g) v mražených nezpracovaných celých krevetách
|
Ekvádor, přes Španělsko
|
29/05/2019
|
Nizozemsko
|
Aflatoxiny (B1 = 18; celk. = 29 µg/kg) v pražených pistáciích ve skořápce
|
Turecko, přes Belgii
|
28/05/2019
|
Nizozemsko
|
Cizí tělesa (malé plastové kuličky) a keramické úlomky (a pravděpodobně úlomky skla) v mrkvovém dortu s vlašskými ořechy
|
Nizozemsko, surovina z Moldávie, přes Německo
|
28/05/2019
|
Nizozemsko
|
Olovo (0.49 mg/kg) ve skleněných nudlích „mung bean vermicelli“
|
Thajsko
|
27/05/2019
|
Dánsko
|
Úlomky skla v nakládaných paprikách v zavařovacích sklenicích
|
Nizozemsko
|
|
|
Krmiva
|
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
31/05/2019
|
Slovinsko
|
Migrace primárních aromatických aminů (0.0219 mg/kg) z papírových ubrousků
|
Itálie
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.