Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 21. týdnu 2019: 20. 5. – 26. 5. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
24/05/2019
|
Belgie
|
ochratoxin A (v sultánkách: 180 µg/kg - ppb) ve směsi ovoce a ořechů se sultánkami, bio
|
Belgie, surovina z Turecka, přes Nizozemsko
|
24/05/2019
|
Německo
|
nepovolené barvivo Sudan 4 (přítomnost) v palmovém oleji
|
Ghana, přes Belgii
|
24/05/2019
|
Itálie
|
Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) a Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v mražených krůtích prsních řízcích
|
Polsko
|
24/05/2019
|
Polsko
|
Salmonella (přítomnost /10g) v chlazených syrových bílých klobásách
|
Polsko
|
24/05/2019
|
Česká republika
|
aflatoxiny (B1 = 54.3; celk. = 60.7 µg/kg - ppb) v para ořeších loupaných
|
Bolívie, přes Spojené království
|
23/05/2019
|
Slovinsko
|
lysozym (E 1105) (>2 mg/kg - ppm) nedeklarovaný v sýru
|
Chorvatsko
|
23/05/2019
|
Spojené království
|
úlomky skla v červené řepě krájené
|
Spojené království
|
23/05/2019
|
Spojené království
|
korýši nedeklarovaní v knedlíčcích s houbami a čínským zelím
|
Čína
|
23/05/2019
|
Irsko
|
Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v uzených vepřových klobásách
|
Irsko
|
23/05/2019
|
Nizozemsko
|
Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) v chlazeném kuřecím satay kořeněném a marinovaném
|
Nizozemsko
|
22/05/2019
|
Francie
|
aflatoxiny (B1 = 4.49 µg/kg - ppb) v rýži basmati
|
Itálie
|
21/05/2019
|
Německo
|
histamin (587; 110 mg/kg - ppm) v konzervovaném tuňáku (Katsuwonus pelamis)
|
Ekvádor
|
21/05/2019
|
Francie
|
Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) v chlazených hovězích a vepřových klobásách (merguez a kořeněné klobásy)
|
Francie
|
20/05/2019
|
Irsko
|
ochratoxin A (107.4 µg/kg - ppb) v kořenech lékořice
|
Ázerbájdžán
|
|
|
Krmiva
|
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.