Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 19. týden 2021

Vydáno: 21. 5. 2021
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 19. týdnu 2021: 10. 5. – 16. 5. 2021 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

       Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                           Potraviny

 

14/05/2021

Lucembursko

 přítomnost cizího tělesa v mražených krevetách

Bangladéš

14/05/2021

Německo

 nadlimitní obsahy thiofanát-methylu v mražených malinách

Srbsko

14/05/2021

Německo

 triadimenol v tepelně opracovaných a solených vinných listech

Turecko

14/05/2021

Nizozemsko

 sýr potenciálně kontaminovaný L. monocytogenes

 

14/05/2021

Francie

 Salmonella Brandenburg v salámu chorizo

vyrobeno ve Španělsku

14/05/2021

Itálie

 Listeria monocytogenes v uzeném sýru

 

12/05/2021

Lucembursko

 přítomnost plexiskla v syrové šunce  

 

12/05/2021

Francie

 Listeria monocytogenes v sýru ze syrového kozího mléka

 

12/05/2021

Nizozemsko

 ethylenoxid v amarantu, bio

Indie

12/05/2021

Nizozemsko

 nadlimitní obsah benzo(a)pyrenu v rostlinném oleji  

Nizozemsko

12/05/2021

Nizozemsko

 ethylenoxid v čínském koření pěti vůní

 

12/05/2021

Itálie

 rtuť v mečounovi (Xiphias gladius)

Španělsko

12/05/2021

Belgie

 kousky tvrdého plastu v sýru  

 

12/05/2021

Německo

 ethylenoxid v guarové gumě

Indie

11/05/2021

Francie

 Salmonella Enteritidis (detekce) v mraženém čerstvém kuřecím mase

Polsko

11/05/2021

Finsko

 kovové drátky v lékořici

Finsko

11/05/2021

Polsko

 Salmonella Enteritidis v kuřecí kůži z krku

Polsko

11/05/2021

Nizozemsko

 ethylenoxid v tahini

 

11/05/2021

Evropská komise

 Listeria monocytogenes v sýru s modrou plísní vyrobeném ze syrového mléka

Severní Irsko

11/05/2021

Rakousko

 kontaminace kakaového nápoje cyklo-di-BADGE

 

10/05/2021

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes v chlazené tepelně upravené červené řepě, bio

Nizozemsko

 

 

                      Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.