Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 19. týdnu 2019: 6. 5. – 12. 5. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
10/05/2019
|
Belgie
|
ryba nedeklarovaná v lasagních s lososem nesprávně označených jako obyčejné lasagne
|
Belgie
|
10/05/2019
|
Spojené království
|
rtuť (1.16 mg/kg - ppm) v mraženém steaku z tuňáka
|
Spojené království
|
09/05/2019
|
Belgie
|
shiga toxin produkující Escherichia coli (O157 stx+ eae+ /25g) v chlazeném hovězím mase
|
Belgie
|
09/05/2019
|
Rakousko
|
pyrrolizidinové alkaloidy (21011 µg/kg - ppb) v oreganu drhnutém
|
Rakousko
|
09/05/2019
|
Rakousko
|
pyrrolizidinové alkaloidy (14366 µg/kg - ppb) v oreganu
|
Rakousko
|
09/05/2019
|
Německo
|
rtuť (1.23 mg/kg - ppm) v mražené pamakrele temné (špalíčky)
|
Vietnam, přes Dánsko
|
09/05/2019
|
Rakousko
|
pyrrolizidinové alkaloidy (3397 µg/kg - ppb) ve směsi bylinek (bouquet garni)
|
Rakousko
|
09/05/2019
|
Rakousko
|
pyrrolizidinové alkaloidy (14871 µg/kg - ppb) v oreganu
|
Francie
|
08/05/2019
|
Belgie
|
shiga toxin produkující Escherichia coli (vtx1, eae+) v měkkém sýru (Chaource)
|
Francie
|
07/05/2019
|
Rakousko
|
příliš vysoký obsah lepku (88 mg/kg - ppm) v bezlepkových lasagních ze žluté čočky
|
Itálie
|
07/05/2019
|
Česká republika
|
ochratoxin A (67.6 µg/kg - ppb) v muškátovém oříšku mletém
|
Polsko, surovina z Indonésie, přes Německo
|
07/05/2019
|
Francie
|
Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v sýru Crottin de Chavignol
|
Francie
|
07/05/2019
|
Německo
|
cizí těleso (čepel z řezacího nože) v červeném ovocném želé
|
Německo
|
07/05/2019
|
Itálie
|
rtuť (1.20 mg/kg - ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)
|
Portugalsko, přes Španělsko
|
07/05/2019
|
Portugalsko
|
Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) ve vařeném kalmaru peruánském (Dosidicus gigas)
|
Španělsko
|
06/05/2019
|
Dánsko
|
Listeria v kapustě řezané
|
Nizozemsko
|
|
|
Krmiva
|
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
09/05/2019
|
Belgie
|
migrace melaminu (2.95 mg/kg - ppm) z melaminových talířů
|
Čína, přes Nizozemsko
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.