Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 18. týdnu 2018: 30. 4. – 6. 5. 2018 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
04/05/2018
|
Rakousko
|
aflatoxiny (B1 = 4,98; celk. = 26.45 µg/kg - ppb) v mandlích
|
Španělsko, přes Německo
|
04/05/2018
|
Dánsko
|
nedeklarovaný siřičitan (140 mg/kg - ppm) v sušených jablečných kroužcích a kokosových lupíncích
|
surovina z Číny a Filipín, přes Nizozemsko
|
04/05/2018
|
Itálie
|
rtuť (2.2 mg/kg - ppm) v mraženém žraloku mako (Isurus oxyrinchus)
|
Portugalsko
|
04/05/2018
|
Nizozemsko
|
nedeklarovaný siřičitan (28 mg/kg - ppm) v řase chlorella, bio
|
Čína, přes Belgii
|
03/05/2018
|
Bulharsko
|
kadmium (0.45 mg/kg - ppm) v mraženém špenátu
|
Belgie, přes Německo
|
03/05/2018
|
Nizozemsko
|
stopy mandlí (max. 2.5 mg/kg - ppm) v čokoládovém koláči
|
Čína
|
02/05/2018
|
Francie
|
Listeria monocytogenes (130 KTJ/100g) v sýru mozzarella
|
Itálie
|
02/05/2018
|
Itálie
|
norovirus (GII/2g) v živých ústřicích (Crassostrea gigas)
|
Francie
|
02/05/2018
|
Itálie
|
norovirus (GI a GII /2g) v živých ústřicích
|
Francie
|
02/05/2018
|
Francie
|
Salmonella enterica ser. Kentucky (přítomnost /25g) v mražených krůtích řízcích
|
Španělsko
|
01/05/2018
|
Německo
|
Salmonella (přítomnost /25g) ve slepičích vejcích
|
Nizozemsko
|
01/05/2018
|
Spojené království
|
nepovolená potravinářská přídatná látka chloritan sodný (25 %) v roztoku chloritanu sodného
|
Německo, přes Kypr
|
01/05/2018
|
Švýcarsko
|
rtuť (1.9 mg/kg - ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)
|
Portugalsko
|
30/04/2018
|
Spojené království
|
nedeklarovaná pšenice v lasagních (bio) a jejich nesprávné označení
|
Spojené království, surovina z Itálie
|
30/04/2018
|
Německo
|
ostré úlomky v česnekovém chlebu a chlebu s pestem
|
Německo
|
30/04/2018
|
Itálie
|
příliš vysoké množství Escherichia coli (790 MPN/100g) v živých škeblích (Venus veruccosa)
|
Francie, surovina ze Španělska
|
30/04/2018
|
Německo
|
chloristan (0.007 pg/kg) a chlorečnan (3140 mg/l) ve stabilizovaném kapalném kyslíku
|
USA
|
30/04/2018
|
Německo
|
nedeklarované mandle v čajovém nálevu
|
neznámý původ
|
30/04/2018
|
Francie
|
úlomky skla v medu
|
Francie
|
30/04/2018
|
Belgie
|
Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v mraženém kuřecím mase
|
Belgie
|
30/04/2018
|
Nizozemsko
|
nedeklarovaný laktoprotein a přítomnost laktózy v chlazeném sladkém pečivu tompouce chybně označeném jako jablečný a meruňkoý koláč
|
|
|
|
Krmiva
|
|
30/04/2018
|
Spojené království
|
příliš vysoké množství vitaminu D3 (mezi 43300 a 56900 IU/kg) v krmivu pro domácí mazlíčky
|
Česká republika
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.